Dla tych, którzy mimo wszystko nie chcą pożegnać się z wyrobami piekarniczo-cukierniczymi, proponuję szeroką gamę własnych wypieków. Zdrowszych, lżejszych i z pewnością bardziej pożywnych.

Bułki doskonale ndają się do zup i mięs. Można komponować z nich przekąski w każdym z czterech smaków. Stanowią fantastyczną bazę i mogą stanowić o uroku dania.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki z tapioki
  • 1/3 szklanki mąki kokosowego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki płynnego smalcu gęsiego
  • 2 jajka, roztrzepane
  1. Rozgrzej piekarnik do 180C
  2. Połączyć mąkę z tapioki z solą i 1/3 szklanki mąki kokosowej. Dobrze wymieszać.
  3. Wlać smalec, ciepłą wodą i wymieszać. Dodać roztrzepane jajka i nadal mieszać, aż wszystkie składniki dobrze połączą się tworząc jednolitą masę.
  4. Jeśli mieszanka jest zbyt lejąca należy dodać więcej mąki kokosowej. Ciasto nie powinno kleić się do rąk.
  5. Formować kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz 40 min do lekkiego zrumienienia.

Wskazówka:

Przy większej ilości chętnych, warto podwoić składniki J

Smacznego!

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

2 komentarze

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany