„Desery” to miejsce, w którym pierwsze skrzypce gra miód. Jest jedyną substancją słodzącą w mojej kuchni i posiada szereg leczniczych i zdrowych właściwości. Wzmacnia serce i układ odpornościowy, działa antybakteryjnie i uspokajająco. Pomaga w schorzeniach układu krążenia i nerwowego. Dodaję go do do herbat, soków, kompotów i ciast.

ciastka z polewą 1

Składniki ciastek:

  • 1/3 szklanki mąki kokosowej
  • 3 łyżki gęstego mleka kokosowego
  • ½ szklanki mokrych wiórków kokosowych
  • 2 banany
  • 2 jajka

Składniki polewy:

  • 2 łyżki karobu
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki kremu kokosowego (zmiksowanych wiórek)
  1. Wiórki kokosowe zalej ciepłą wodą i odstaw na pół godziny do nasiąknięcia.
  2. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę.
  3. Piekarnik nagrzej do 200C i piecz 25 min.
  4. Po wystudzeniu posmaruj polewą i wstaw do lodówki na godzinę aż polewa zetnie się.

Wskazówka:

Zamiast polewy możesz użyć konfitury, na przykład z czarnej porzeczki bądź śliwki.

Smacznego!

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany