Długo szukałam rozwiązania i alternatywy dla swoich przyzwyczajeń. Nawyki pielęgnujemy bardzo długo i nie zawsze zamiana ich, na bardziej sprzyjające, jest łatwa i prosta. Zaczęłam więc eksperymentować kulinarnie, gdyż nie chciałam zbyt łatwo poddać się filozofii diety Paleo. Tak powstały bajgle.

Zrozumiałam sens pieczywa i roli, jaką powinno odgrywać w posiłkach.

Traktujemy je, jak wypełniacz, dopychacz, zaklejacz. Kupujemy je zazwyczaj wyglądem czy zapachem w sklepie. Coraz więcej spotykamy wiejskich chlebów obsypanych mąką jednak lekkich i „pustych” w środku. Pieczywo mamy coraz gorszej jakości. Bardziej bogate w środki konserwujące, spulchniacze czy aromaty niż w składniki odżywcze, w pełni zaspokajające dzienne zapotrzebowanie organizmu.

Bajgle sycą i pasują idealnie na każdą porę dnia!

bułki 1

Składniki:

  • ½ szklanki ciepłej wody
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ¼ szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 1 szklanka mąki z tapioki
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki mąki kokosowej
  • ¼ szklanki maki z maranty
  • 1 łyżeczka sody opcjonalnie

bajgle 2

  1. Rozgrzej piekarnik do 180C.
  2. Połącz sypkie produkty i dokładnie wymieszaj.
  3. Następnie dodaj jajka i dobrze wymieszaj.
  4. Dolej wodę i olej kokosowy. Połącz wszystkie składniki mieszając (ugniatając) ok 3 min.
  5. Następny roluj ciasto i uformuj kształt bajgla.
  6. Roztrzepanym jajkiem posmaruj wierzch i piecz 20-30 minut.

Wskazówka:

Możesz wierzch posypać makiem lub sezamem.

Smacznego!

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

2 komentarze

    • Magda

      Tapioka i maranta to rodzaj skrobi zatem można spróbować z ziemniaczaną. Nie stosuję produktów jaglanych i kukurydzianych stąd nie wypowiem sie w tym temacie.

      Odpowiedz

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany