Smaczny krem warzywny odznacza się idealnym połączeniem smaków i zbalansowaną ilością składników. Słodkie zestawienie marchewki z ostrym porem dało nam fantastyczny smak dla młodego pokolenia. Miód i mleko kokosowe sprawiaja wrażenie słodyczy, za którą maluchy przepadają. Zupa jest delikatna i świeża. Warto włączyć ją na stałe do diety.

zupa marchewkowo porowa 2

Składniki:

  • 1 kg marchwi
  • 3 pory (część biała i zielona)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • 1 łyżka miodu
  • Szczypta soli morskiej
  • 3 szklanki bulionu z kości
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka mleka kokosowego

W dużym szerokim garnku roztopić smalec, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją.

  1. Dodać czosnek pokrojony na plasterki a po minucie pory pokrojone w talarki
  2. Następnie dodać obraną i pokrojoną na kawałki marchewkę, miód i sól (jeśli będziemy używać słonego bulionu, zupę solimy do smaku na sam koniec).
  3. Dusić warzywa mieszając co jakiś czas przez około 7 minut. Wlać wodę lub bulion, zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień do małego, przykryć garnek i gotować przez około 30 – 45 minut, aż marchewka będzie miękka.
  4. Zupę zmiksować na gładki krem dodając sok z cytryny i mleko, w razie potrzeby doprawić.

Wskazówka:

Fantastycznie komponuje się z Bułkami Paleo!

Smacznego!

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany