Sałatki w diecie Paleo to fantastyczne połączenie tego wszystkiego, co stanowi o zdrowiu i witalności. Pełna dowolność i kreatywny umysł tworzą smaczne kompozycje z owoców, nasion i mięsa. Tym razem łosoś. W towarzystwie zielonych warzyw smakuje świeżo i łagodnie.

Składniki:

  • 200g filetu z łososia
  • 2 garście mix sałat
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 ogórek zielony
  • 3 łodygi selera naciowego
  • Sól
  • Czosnek
  • Natka pietruszki

Sos vinegret:

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 szalotka
  • Świeża bazylia
  • Świeży tymianek
  • Sól

 

  1. Łososia umyj i osusz.
  2. Natrzyj go solą, czosnkiem i natką pietruszki.
  3. Piekarnik nagrzej do 150C i piecz w nim rybę około 20 minut.
  4. Sałatę umyj.
  5. Pokrój w plasterki selera.
  6. Z ogórka usuń gniazda nasienne i pokrój.
  7. Dodaj cebulę w krążkach i poszarpanego łososia.
  8. Polej sosem vinegret.

Wskazówka:

Osoby poza protokołem AIP śmiało mogą dodać pomidorki koktajlowe.

Smacznego!

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany