Sprawdzają się jako przekąska i dobry dodatek do mięs i deserów. Wykorzystywane do produkcji sosów na bazie owoców i kompotów z dodatkiem goździków. Idealne w podróży i na spacerze.

 

1 kg jabłek

Cynamon

 

 

  1. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry do pół centymetra.
  2. Włóż pokrojone jabłka na około 2 minuty na cedzaku do gotującej się wody a następnie gwałtownie ostudź pod zimną. W ten sposób obgotowane, osusz z wody.
  3. Rozłóż na kratce do pieczenia wyłożonej papierem i susz w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni C z włączonym termoobiegiem na jednej z niższych półek, z uchylonymi drzwiczkami piekarnika
  4. Długość suszenia jabłek zależy od ich grubości. Możesz sprawdzić czy jabłka są już gotowe poprzez uciśnięcie ich palcem – jeśli się nie gniotą i nie wypływa z nich sok to znaczy że są już dobre.
  5. Oprusz cynamonem.

 

 

Wskazówka:

Dla najmłodszych najlepsze w wersji bez skórki!

 

Smacznego!

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany