Przepyszny, delikatny i maślany smak przygotowany również z myślą o najmłodszych. Zupy kremy stanowią ogromną bombę składników odżywczych dla dzieci, gdyż zawsze można „przemycić” niepożądany a zarazem bardzo potrzebny organizmowi, produkt, w tym przypadku pora.

Składniki:

  • 4 białe części pora
  • 2 łyżki smalcu gęsiego
  • 500 g słodkich ziemniaków
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • sól morska
  • kilka ząbków czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • szałwia cięta
  • 100 ml śmietany/mleka z kokosa

 

  1. Pora kroimy w talarki.
  2. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę smalcu i dodajemy talarki pora. Dusimy go na małym ogniu kilka minut.
  3. W tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę równej wielkości ( wtedy równomiernie się ugotują).
  4. Podduszone talarki pora przekładamy do garnka a na patelni rozpuszczamy kolejną łyżkę smalcu i delikatnie rumienimy na nim pokrojone ziemniaki po czym łączymy z porem.
  5. Całość zalewamy zimnym bulionem i gotujemy 3o minut. Pod koniec gotowania odlewamy do miseczki około 2 chochli zupy .
  6. Pozostałą zupę doprawiamy do smaku solą, szałwią i czosnkiem.
  7. Lekko wystudzony wywar z zupy miksujemy blenderem ze śmietaną i dolewamy do reszty zupy mieszając.
  8. Podajemy  posypany siekanym szczypiorkiem.

 

Wskazówka:

Można połączyć z białym ziemniakiem czy pieczoną papryką. Nie dla nas Kochani, poza AIP. J

Smacznego!

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany