Z pewnością jarmuż nie może pochwalić się tak dużą popularnością, jak inne warzywa, np. marchew bądź sama kapusta, rodzina jarmużu. Niedoceniamy jego zasobów odżywczych, dlatego namawiam do wprowadzenia go na stoły naszych domów. A oto jedna z wielu propozycji:

Składniki:

  • 1 opakowanie świeżego jarmużu (250g)
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki posiekanego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • Sok z połowy limonki
  • Szczypta kurkumy
  • Sól morska (opcjonalnie)
  • Odrobina miodu (opcjonalnie)
  • 50 ml wody
  1. W woku rozgrzewamy smalec gęsi.
  2. Dorzucamy w kolejności posiekaną szalotkę, czosnek i imbir. Chwilę dusimy pod przykryciem.
  3. Dorzucamy opłukany jarmuż w kawałkach, przyprawiamy i chwilę smażymy.
  4. Dolewamy wodę, chwilę dusimy całość, dodajemy sok z limonki.

Wskazówka:

Można wykorzystać garnek, rondelek a nawet głęboką patelnię.

Smacznego !

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany