W momencie największej wygody i lenistwa wybieram rozwiązania z długoterminową korzyścią dla siebie. W kwestii żywieniowej jest  nim chleb. Towarzyszy mi przez kilka dni, jest łatwy i szybki w obsłudze a w dodatku zabieram go ze sobą wszędzie.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • 4 jajka i 2 żółtka
  • 2 białka ubijamy osobno
  • ½ szklanki oleju kokosowego (może być smalec gęsi)
  • ¾ szklanki mleka kokosowego
  • 3 łyżki miodu
  • Można nadać waniliowy smak odrobina świeżej laski wanilii
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 150C.
  2. W dużej misce mieszamy mąkę, sól i sodę.
  3. W innej misce mieszamy 4 jajka i 2 żółtka, olej kokosowy, mleko kokosowe, syrop klonowy / miód i opcjonalnie wanilię do uzyskania piany.
  4. Łączymy składniki mokre i suche.
  5. W kolejnym pojemniku ubijamy pianę z białek i dodajemy do wyrobionego ciasta.
  6. Pieczemy przez 30 minut do czystego patyczka.

chleb kokosowy 2

Wskazówka:

Zadbajmy o czyste i suche urządzenia i pojemniki do ubijania białek. Również suche jak się okazało.

Smacznego !

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

4 komentarze

    • Magda

      Bez znaczenia. Jeśli chcesz mieć chleb wysoki wówczas wykorzystujesz mniejszą formę. On urośnie bardzo mało zatem wszystko zależy od Twojego zamysłu 🙂

      Odpowiedz
  1. Basia

    Dzień dobry :-)Czy mogę użyć keksówki ?Moja ma 8cm*28cm*7,5cm wysoką .smarować ją olejem kokosowym ?

    Odpowiedz

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany