Delikatna, lekko słodkawa mieszanka smaku jabłka, batata i śmietanki kokosowej. Świeżości nadaje natka pietruszki, która idealnie wkomponowuje się w resztę smaków. To kolejny pomysł na „nudne trwanie w AIP”, które stało się moją pasją…

Składniki:

  • 1 cebula
  • 15g smalcu gęsiego
  • 1 marchew
  • 1 jabłko
  • 300g czerwonej kapusty
  • 1 batat
  • 1,5 lita bulionu warzywnego (długo gotowany wywar z warzyw: marchew, seler, por, pietruszka, cebula, pęczęk natki pietruszki)
  • 100g śmietanki kokosowej
  • 2 łyżki octu jabłkowego (opcjonalnie)
  • Pęczek natki pietruszki
  1. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy 3 minuty na rozgrzanym smalcu.
  2. Dodajemy marchew krojoną w półtalarki, jabłko krojone w kostkę i poszatkowaną kapustę. Całość podsmażyć 3 min.
  3. Zalewamy bulionem warzywnym i odrobiną wody.
  4. Gotujemy kwadrans i dorzucamy ziemniaka krojonego w kostkę i gotujemy kolejne 15 minut.
  5. Następnie zaprawiamy śmietaną i octem ewentualnie.
  6. Po zagotowaniu podajemy osypaną świeżą natką pietruszki.

Wskazówka:

Smakuje również z prażonym filetem indyka i rodzynkami. Osoby poza protokołem zachęcam do prażonego słonecznika .

Smacznego!

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany