Łączenie mięsa z owocami musi zakończyć sie dobrze. Efekty są piorunująco smaczne w każdej postaci, od pieczonych kaczek z jabłkami, po dziczyznę z żurawiną. Znajdzie się również miejsce na prawdziwy pasztet z rodzynkami. Bez wypełniaczy w postaci bułek tartych a nawet bez jajek. Przepyszny, delikatny i wilgotny dzięki dużej ilości warzyw.

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 20 dag tłustego, wędzonego boczku
  • 30 dag wątróbek drobiowych
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 4 szklanki bulionu z kości wołowych
  • 1 opakowanie rodzynek suszonych (bez dwutlenku siarki, siarczanów i olejów)
  • Sól
  • Smalec gęsi

 

  1. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki.
  2. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki o długości około 5 cm.
  3. Wątróbkę płuczemy.
  4. Boczek kroimy na 3 kawałki.
  5. Umyte udka zalewamy w dużym garnku bulionem, dodajemy boczek i warzywa.
  6. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu do całkowitej miękkości mięsa.
  7. Udka wyjmujemy, do garnka wkładamy wątróbkę i gotujemy przez 5 minut.
  8. Odstawiamy wszystko do wystygnięcia.
  9. Z wywaru wyjmujemy boczek, wątróbkę i warzywa. Wywar cedzimy przez sitko.
  10. Z udek usuwamy kości.
  11. Wszystkie mięso (udka, boczek, wątróbkę) oraz warzywa mielimy przez maszynkę, używając sitka z drobnymi, najmniejszymi oczkami.
  12. Do mięsa dodaje tyle wywaru, by otrzymać dość wilgotną masę.
  13. Doprawiamy ją solą, wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy.
  14. Masę przekładamy do formy wysmarowanej smalcem gęsim.
  15. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny nawet 1,5.
  16. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

 

 

Wskazówka:

Równie dobrze smakuje z suszonymi śliwkami, morelami, czy daktylami.

Najlepszy z bułką paleo !

Smacznego!

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany