Mimo swoich leczniczych właściwości trudno o jego smakoszy. Dość wyrazisty i nie  wykorzystany przez wielu magików, burak, w swojej pełnej okazałości gości na moim stole od dzieciństwa. Co prawda poprzednie pokolenie i jeszcze poprzednie cieszyło się nim w połączeniu z octem, cebulą czy liściem laurowym, dzisiaj zabieram Was do miejsca, gdzie w połączeniu z pomarańczą, tymiankiem i świeżym szczypiorkiem, nabiera coraz większego znaczenia.

Składniki:

  • 70 g buraczków
  • 2 łyżki smalcu gęsiego
  • 1 cebula krojona w kostkę
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • śmietanka kokosowa
  • pęczek świeżego szczypiorku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz (dla osób poza protokołem AIP)
  • sok z połowy pomarańczy + 1 pełna łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 1 litr wywaru z kości wołowych

 

  1. Buraczki myjemy (większe kroimy na mniejsze kawałki).
  2. Każdy zawijamy w folię aluminiową.
  3. Układamy w głębokim naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  4. Pieczemy przez 1 godzinę, następnie wyjmujemy z folii i obieramy ze skórek. Kroimy na mniejsze kawałki.
  5. Na dużej patelni rozgrzewamy smalec i na wolnym ogniu szklimy cebulę oraz czosnek. Dodajemy buraczki, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Smażymy przez 5 minut.
  6. Wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy skórkę pomarańczową oraz wywar.
  7. Gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Miksujemy na puree i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.
  8. Zupę podgrzewamy przed podaniem, wlewamy do filiżanek i dekorujemy łyżką gęstej śmietanki kokosowej wymieszanej ze szczypiorkiem.

 

Wskazówka:

Pyszne z chlebem kokosowym.

Smacznego !

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany