Kolejny faworyt bogaty w witaminy i substancje odżywcze. Szpinak, bo o nim mowa, posiada właściwości przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Zawdzięcza to beta-karotenowi, witaminie C oraz luteinie. Poza tym jest bogaty w żelazo, kwas foliowy i potas. Dzisiaj w wydaniu przepysznej zupy, na którą wszystkich zapraszam.

Składniki:

  • 700 g szpinaku,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 500 ml wywaru w kości wołowych,
  • 500 ml mleka kokosowego,
  • Otarta skórka z cytryny,
  • Smalec gęsi,
  • Sok z cytryny (opcjonalnie),
  • Sól.

 

  1. W garnku rozpuszczamy smalec i podsmażamy na nim obraną i posiekaną cebulę oraz czosnek.
  2. Następnie do garnka dodajemy wywar wraz z mlekiem.
  3. Gdy zaczną się gotować, umieszczamy w garnku także ¾ ilości szpinaku. Szpinak powinien się dusić aż do czasu, gdy zmięknie.
  4. Chwilę przed podaniem do garnka wrzucamy resztę szpinaku, dzięki czemu zupa będzie miała ładny kolor i świeży smak.
  5. Doprawiamy ją solą i ewentualnie sokiem z cytryny.

 

 

Wskazówka:

Świeżości również nada potrawie siekana natka pietruszki.

Smacznego !

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany