Tradycyjny, polski i w dodatku w wersji Paleo. Doskonały na chłodne wieczory. Wspaniały zastrzyk witaminy K i witamin z grupy B. Z małymi paleo modyfikacjami nadal jest polski i smaczny.

Składniki:

  • 0,5 kg kiszonej, kwaśnej kapusty
  • 40 dag żeberek wieprzowych
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 10 dag surowej słoniny
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 1 duży batat
  • 2 liście laurowe
  • Sól morska

 

Osoby poza protokołem AIP śmiało dodają:

 

  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1,5 łyżki całych ziaren kminku
  • świeżo zmielony czarny pieprz

kapuśniak 2

 

  1. Umyte żeberka, obraną marchew i pietruszkę zalewamy 2 litrami zimnej wody.
  2. Dodajemy liść laurowy( tutaj jest miejsce również na całe ziarna pieprzu) i gotujemy 50 minut na małym ogniu – wywar powinien lekko wrzeć.
  3. Boczek i słoninę kroimy na drobną kostkę, podsmażamy przez chwilę na patelni, aż wytopi się z nich tłuszcz.
  4. Z wywaru wyjmujemy warzywa, dodajemy pokroją kapustę kiszoną, boczek i słoninę z tłuszczem( tutaj jest miejsce na kminek).
  5. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż kapusta zmięknie.
  6. W między czasie bataty kroimy w kostkę i dorzucamy ziemniaki do zupy (pilnujemy by nie rozgotowały się).
  7. Podajemy mocno gorący.

Wskazówka:

Można użyć zwykłych ziemniaków (4 sztuki)  – informacja dla osób poza AIP.

 

Smacznego!

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany