Wbrew wyobrażeniom, Paleo to nie tylko mąka kokosowa, stewia i karob. To przede wszystkim mięso. W dodatku w tradycyjnych wydaniach. Golonka w kapuście, schab pieczony czy gulasz to tylko niektóre przysmaki z polskich stołów. Moją propozycją jest mielony. Tradycyjny mielony z grzybami w dodatku smażony na smalcu.

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego ( łopatka, karkówka, szynka)
  • 300 g grzybów (możemy wykorzystać pieczarki poza sezonem, co też czynię)
  • Szczypta tymianku
  • Szczypta estragonu
  • Sól morska
  • 1 cebula
  • Smalec gęsi
  • Woda

 

  1. Grzyby i cebulę drobno siekamy i dodajemy do mięsa.
  2. Dodajemy przyprawy i odrobinę wody.
  3. Wyrabiamy ciasto i smażymy na rozgrzanym smalcu.
  4. Idealnie smakuje z sałatką z kiszonych ogórków.

 

Wskazówka:

Osoby poza protokołem mogą śmiało zastąpić pieczarki siekaną papryką.

 

Smacznego !

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany