Zwykliśmy jadać ją, wcześniej zamarynowaną w piwie, w otoczeniu kapusty kiszonej no i najlepiej wieprzowa. Odeszłam od stereotypu i upiekłam ją. W dodatku z indyka. Wyśmienita!

Chrupiąca skórka, delikatny smak i pieczone warzywa sprawiły, że nie tylko wieprz w tym wydaniu sprawdza się na polskich stołach. Oto i ona.

Składniki:

  • 0,5 kg golonki indyczej
  • Sól
  • Majeranek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu gęsiego
  • 15 listków szałwii
  • Czerwona cebula
  • Marchew

 

  1. Umyte i osuszone golonki nacieramy solą i majerankiem.
  2. Czosnek drobno siekamy i razem z szałwią wciskamy pod skórę golonki indyczej.
  3. Całość polewamy płynnym smalcem gęsim i wstawiamy do lodówki na dobę.
  4. Pół godziny przed pieczeniem wyjmujemy mięso z lodówki.
  5. Ocieplone, w temperaturze pokojowej golonki z indyka obsmażamy z obu stron i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
  6. Do mięsa dorzucamy pokrojoną marchew i cebule.
  7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 1,5 h aż mięso będzie miękkie.

Gdy chcemy uzyskać chrupiącą skórkę, kwadrans przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie i w takiej formie pieczemy do końca

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany