Powrót do smaków dzieciństwa. Co prawda nie znalazłam jeszcze alternatywy dla pierogów natomiast dla pszennych nitek a i owszem – w postaci azjatyckiego makaronu z manioku. Truskawki w sezonie królują w każdej postaci. Koktajle, kompoty, desery z truskawokowymi musami. Ja proponuję makaron na słodko z sosem truskawkowo – kokosowym.

Składniki:

  • 200g makaronu z manioku
  • 3 szklanki świeżych truskawek
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • Garść świeżych liści mięty
  • Sok z ¼ cytryny
  • Ewentualnie miód
  1. Truskawki myjemy i pozbywamy się szypułek. Miksujemy.
  2. Dodajemy mleko, sok z cytryny i ewentualnie miód.
  3. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i przed podaniem chłodzimy w lodówce około godziny.
  4. Makaron parzymy w gorącej wodzie około 20 minut (pilnujemy temperaturę by zbytnio nie spadła).
  5. Podajemy z listkami mięty.

Smacznego!

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany