Na polskim stole koniecznie bigos, koniecznie z młodej kapusty i musowo w wersji Paleo. Fantastyczne rozwiązanie dla leniuchów kulinarnych. Ciepły posiłek zawsze pod ręką i o każdej porze. W dodatku delikatne połączenie smaków podkreśla lekkość lata…

Składniki:

  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 2 kiełbasy
  • Pęczek koperku
  • Duża cebula
  • 2 łyżki mąki kasztanowej
  • 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Ewentualnie miód
  • Sól morska
  1. Kapustę myjemy i szatkujemy a następnie parzymy w gorącej wodzie do miękkości.
  2. W garnku podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę.
  3. Na patelni dusimy krojoną w kostkę cebulę.
  4. Do podsmażonej kiełbasy dodajemy kapustę i razem chwilę gotujemy.
  5. W tym samym czasie do cebuli dodajemy przecier pomidorowy i razem chwilę smażymy.
  6. Na suchej patelni podsmażamy mąkę.
  7. Do kapusty dodajemy zasmażkę z cebuli i przyprawiamy sokiem z cytryny i solą.
  8. Gdyby był zbyt kwaśny, dosładzamy miodem.
  9. Koperek myjemy i drobno siekamy.
  10. Kapustę łączymy z mąką i na końcu dodajemy koperek.
  11. Dokładnie mieszamy i podajemy na gorącym półmisku.

Smacznego!

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany