Mięso w takim wydaniu to różnorodność posiłków przy jednoczesnej oszczędności czasu. Na śniadanie z zieloną sałatą i świeżym ogórkiem, na obiad z pieca w naturalnym sosie i kolacja… na przykład w sałatce z dresingiem na bazie oliwy i czosnku z Paleo pieczywem.

Składniki:

  • 700g tłustego karczku wieprzowego
  • Suszony lubczyk

Marynata:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • Pół łyżeczki liści kolendry
  1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy i smarujemy nią mięso.
  2. Karkówkę w marynacie szczelnie zamykamy wstawiam na noc do lodówki, np. owijamy folią bądź umieszczamy w naczyniu próżniowym.
  3. Następnego dnia mięso układamy w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia) i pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C.
  4. Po tym czasie mięso wyjmujemy z piekarnika, obsypujemy lubczykiem, szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy z powrotem do piekarnika. Zmniejszamy wówczas temperaturę do 120 st. C.
  5. Następnie pieczemy karczek przez trzy godziny.
  6. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i soczyste.

Wskazówka:

Po schłodzeniu świetnie sprawdza się jako wędlina do kanapek lub w grubszych plastrach do podania na ciepło np. na obiad.

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany