Rewelacyjne, rodzinne danie. Fantastycznie sprawdza sie w wersji obiadowej i kolacyjnej. Idealnie pasuje na wynos i do odgrzania. Solidna dawka protein i długo utrzymująca się sytość.

Składniki:

Nachos:

  • 2 duże słodkie ziemniaki
  • 3 łyżki oleju kokosowego

Sos boloński:

  • 1 żółta cebula pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 400g wołowiny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 200ml przecieru pomidorowego
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Pasta z awokado:

  • 1 awokado
  • Sól morska
  • 1 łyżka soku z limonki bądź cytryny
  • Opcjonalnie siekane liście kolendry
  • Szczypiorek
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180C.
  2. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim krążki ziemniaków. Pieczemy około 20 minut do wyrazistej zmiany koloru.
  4. W tym czasie na patelni topimy olej kokosowy. Dodajemy cebulę i smażymy przez 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodajemy czosnek i chwilę razem podsmażamy.
  5. Dodajemy mieloną wołowinę i energicznie mieszając smażymy około 5 minut.
  6. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat pomidorowy, przyprawy i wszystko łączymy. Tak powstały sos doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy temperaturę do średnio-niska.
  7. Dusimy pod przykryciem przez 20-25 minut, mieszając regularnie.
  8. Awokado obieramy i miksujemy na gładką masę.
  9. Na talerzu układamy w kolejności: nachos, sos boloński, pasta z awokado. Wszystko obsypujemy świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany