Jaka szkoda, że sezon szparagowy trwa tak krótko. Dostęp do takiej skarbnicy substancji odżywczych winien być zapewniony nieustannie. Korzystajmy z dobroci Matki Ziemi i rozkoszujmy się ich smakiem w każdej postaci. Dzisiaj serwuję krem.

Składniki:

  • 2 pęczki obranych białych szparagów
  • 2 średnie pory
  • cebula
  • smalec gęsi
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól
  1. Pory i cebulę obieramy, kroimy i szklimy na smalcu (najlepiej od razu w garnku do gotowania).
  2. Zalewamy bulionem, dodajemy szparagi i gotujemy około 15 minut.
  3. Przyprawiamy solą.
  4. Wyciągamy kilka główek szparagowych do dekoracji, resztę miksujemy na krem.
  5. Kiedy zupa jest na talerzu, na wierzch kładziemy główki szparagowe i serwujemy.

Smacznego!

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany