Składniki:

  • 2 bardzo dojrzałe plantany (koniecznie brązowe !!)
  • 2 łyżki miodu
  • ¼ szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180C.
  2. Wycinamy końce z plantanów, a następnie tniemy wzdłuż na pół i obieramy ze skóry.
  3. Umieszczamy w malakserze i dodajemy do nich miód, olej kokosowy, jaja i mleko kokosowe. Blendujemy na gładkie puree.
  4. Następnie dodajemy mąkę, cynamon, sodę i sól do malaksera i jeszcze raz wszystko dobrze łączymy.
  5. Blachę wykładamy pergaminem i lepimy bułki dowolnej wielkości.
  6. Pieczemy około 20-25 minut, aż lekko zbrązowieją.
  1. Podajemy poostudzeniu.

Wskazówki:

Bułki idealnie komponują się ze słodkimi musami, konfiturami i dżemami. Na zdjęciu wyjątek – słone awokado ze szczypiorkiem. Równie wyśmienite!

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany