Zupy kremy sprawdzaja się nie tylko dla dzieci. Stanowią fantastyczną dawkę substancji odżywczych, są pożywne, lekkie i zwsze gotowe do spożycia.

Dzisiaj krem z pieczarek. W sezonie grzybowym z pewnością zaszczycę Was fantazją borowikową lub podgrzybkową.

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 2 duże ziemniaki krojone w większą kostkę
  • 2 średnie cebule
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła od krów karmionych trawą
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 pieczona pieczarka do dekoracji
  • 2 łyżki siekanej świeżej natki pietruszki

 

  1. Cebulę siekamy w piórka, pieczarki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki (np. ósemki)
  2. Na rozgrzanej patelni topimy masło, szklimy cebulę, następnie dodajmy pieczarki i smażymy całość na niewielkim ogniu ok. 10 minut do momentu odparowania soków.
  3. W garnku gotujemy bulion, dodajemy ziemniaki i gotujemy ok. 15 minut, aż do miękkości.
  4. Następnie dodajemy podsmażoną cebulę z pieczarkami i całość jeszcze chwilę gotuję.
  5. Całość blendujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Dodajemy mleko i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
  7. Podajemy z pieczona pieczarką i świeżą natką pietruszki.

 

Smacznego!

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany