Awokado, obok oliwek, to mój ulubiony dodatek do sałatek, jajek i mięsa. Nie przypuszczałam, że może też sprawdzić się tak znakomicie w postaci kremu. Co prawda najlepiej smakuje na zimno jednak w połączeniu z gorącymi krewetkami prosto z patelni i świeżym szczypiorkiem…palce lizać!

Składniki:

  • 3 dojrzałe awokado
  • ½ posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 ½ łyżki soku z cytryny
  • ¼ szklanki gęstej śmietanki kokosowej
  • 1 ½ szklanki bulionu warzywnego
  • ¼ łyżeczki soli morskiej
  • Kilka podsmażonych krewetek
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku do dekoracji

 

  1. W blenderze umieszczamy miąższ awokado, szalotkę, sok z cytryny, śmietankę kokosową, bulion warzywny i sól morską.
  2. Całość miksujemy na gładką, kremową masę.
  3. Chłodzimy w lodówce przez około godzinę.
  4. W tym czasie delikatnie podsmażamy krewetki z obu stron.
  5. Krem podajemy schłodzony, z dodatkiem krewetek i przyozdobiony siekanym szczypiorkiem.

 

Wskazówka:

Zamiast krewetek można użyć mięso kraba, kurczaka bądź indyka.

 

Smacznego!

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany