Pietruszka to fantastyczne warzywo, które w połączeniu z  gruszką dało fenomenalną zupę krem. Idealnie nadają się dla dzieci, z uwagi na lekko słodki smak. Uwielbiam ją a i Wam z pewnością zasmakuje. Oto przepis.

Składniki:

  • 700g korzeni pietruszki
  • 1 gruszka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 szklanka mleka kokosowego bądź śmietany kokosowej
  • 1 litr bulionu z kości wołowych
  • Smalec gęsi
  • sól
  1. Pietruszkę obieramy i kroimy w grube plastry.
  2. Na dnie dużego garnka topimy smalec, dodajemy pietruszki i na bardzo małym ogniu dusimy je przez około 5 minut.
  3. Następnie dodajemy pokrojoną na ćwiartki gruszkę i dusimy przez 10 minut, do momentu, aż będą bardzo miękkie.
  4. Do garnka wlewamy bulion (powinno go być tyle, aby przykrył warzywa).
  5. Gotujemy przez 15 min do miękkości wszystkich warzyw.
  6. Do miękkich warzyw dodajemy mleko i całość blendujemy na gładką masę (w razie potrzeby dodając więcej mleka lub trochę wody).
  7. Doprawić tymiankiem i solą.

Wskazówka:

Bulion wołowy spokojnie można zastapić wywarem warzywnym. Nawet w tej wersji bardziej mi smakuje. Osoby poza AIP mogą wykorzystać czarnuszkę i prażone migdały.

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany