Szkoda, że sezon na dynię trwa krótko. Jednak dynia należy do takich warzyw, które przezimują do wiosny, będąc przechowywane w korzystnych dla nich warunkach. Tymczasem zapraszam na krem, który doskonalne sprawdza się również jako deser.

Kategorie: Zupy, AIP

Składniki:

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 średnia cebula krojona w piórka
  • 1 kg dyni piżmowej
  • 1,5l bulionu z warzyw
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 1 laska wanilii (osoby na AIP rezygnują z wanilii rzecz jasna J )
  • Sól
  • Kilka listków świeżej bazylii
  1. W garnku z grubym dnem na oleju szklimy cebulkę i mieszamy od czasu do czasu, nie rumienimy.
  2. Dodajemy dynię pokrojoną w większą kostkę, doprawiamy solą i smażymy przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu by nie przywarła do garnka.
  3. Wlewamy gorący bulion w takiej ilości, aby przykrył on dynię.
  4. Doprowadzamy do wrzenia i na mniejszym ogniu gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut aż dynia będzie całkowicie miękka.
  5. W połowie gotowania dodajemy wyłuskane ziarenka wanilii i pustą laskę wanilii.
  6. Gotujemy przez chwilę a następnie usuwamy pustą laskę i zupę miksujemy na puree.
  7. Łączymy z mlekiem.
  8. Doprawiamy ewentualnie solą i ozdabiamy świeżymi listkami bazylii.

Smacznego!

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany