Sezon w pełni a dynia to skarbnica wartości odżywczych. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości. Dzisiaj zapraszam na krem, w którym pestki zastąpią makaron bądź ryż.

Składniki:

1,5 kg dyni

200 ml mleka kokosowego

0,5 l bulionu warzywnego

2 ząbki czosnku

400 g łuskanych pestek dyni (osoby na protokole rezygnują z pestek)

Sól morska,

(osoby spoza AIP dorzucają szczyptę gałki muszkatołowej i szczyptę białego pieprzu)

  1. Dynię obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Zalewamy mlekiem i bulionem. Solimy.
  3. Gotujemy do miękkości (ok 15 minut w zależności od gatunku dyni).
  4. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i gotujemy jeszcze 5 minut. Miksujemy na gładkie puree. To jest dobry moment by doprawić gałką i pieprzem.
  5. Podajemy z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Wskazówka:

Warto eksperymentować z różnymi gatunkami dyni – każdy daje zupę o nieco innym smaku.

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany