Składniki:

  • 1 łyżka smalcu gęsiego,
  • 3 szalotki,
  • 1 duży pomidor
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 0,5 kg ziemniaków w plasterkach,
  • 1 szklanka wywaru warzywnego
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 czerwona papryka
  • 20 czarnych oliwek bez pestek,
  • 70 dkg steków z miecznika bez skóry,
  • sól i pieprz
  • przepis na zoodles znajdziecie tutaj
  1. Rozgrzewamy smalec, wrzucamy posiekane szalotki i smażymy aż zmiękną.
  2. Dodajemy posiekany czosnek, smażymy chwilę i dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy.
  3. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Sos uzyska konsystencję pasty.
  4. Ziemniaki umieszczamy w garnku, zalewamy wywarem warzywnym i doprowadzamy do wrzenia.
  5. Dodajemy paprykę i gotujemy około 20 minut
  6. Do ziemniaków wrzucamy połówki oliwek, miecznika pokrojonego w kostkę oraz pastę pomidorową.
  7. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
  8. Chwilę gotujemy na małym ogniu.
  9. W tym czasie przygotowujemy zoodles.
  10. Podajemy z potrawką z miecznika.

Smacznego!

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany