Sezon dyni powoli dobiega końca. Starajmy się wykorzystać jej dobroci maksymalnie. Zupy kremy, wypieki i niezliczona masa sosów do mięs, ryb i kanapek to nieliczne jej zastosowania. Dzisiaj zapraszam na placki, które w połączeniu z imbirem przenosząnas w świat azjatyckich pyszności.

Składniki:

  • 500 gr miąższu z dyni
  • 1-2 łyżki mąki z kasztanów
  • Substytut z żelatyny na jedno jajko (1 łyżkę żelatyny rozpuszamy w jednej łyżcze przegotowanej, chłodnej wody następnie dodajemy jedną łyżkę wrzątku i ubijamy mikserem jak białka jaja do uzyskania piany)
  • imbir,
  • sól
  • pół pęczka siekanej, świeżej natki pietruszki
  • smalec gęsi/ olej kokosowy do smażenia
  1. Dynię czyścimy z pestek i obieramy ze skóry. Kroimy na kilka większych kawałków, które ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Dodajemy substytut, łyżeczkę imbiru, pół łyżeczki soli, mąkę kasztanową i siekaną natkę a następnie wszystko intensywnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przy pomocy łyżki nakładamy niewielkie porcje przygotowanego ciasta.
  4. Smażymy do zrumienienia po obu stronach.
  5. Po zdjęciu z patelni odsączamy z nadmiaru tłuszczu przy użyciu ręcznika papierowego.

SMACZNEGO!

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

4 komentarze

    • Magda

      Myślę, że tak :). Co prawda nie testowałam natomiast przeznaczenie jednego i drugiego jest takie samo więc śmiało .

      Odpowiedz

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany