Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego bez kości
  • 2 papryki czerwone
  • 1 duży korzeń pasternaku
  • 1 duża cebula biała
  • 1 duża cebula czerwona
  • Łyżka smalcu
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 300 ml – 400 ml bulionu wołowego
  • Szczypta papryki słodkiej
  • Szczypta papryki ostrej
  • sól
  • pieprz czarny
  • 3 ząbki czosnku
  1. Mięso osuszamy i kroimy na średniej wielkości kostkę, a następnie smażymy szybko na bardzo rozgrzanym smalcu tak, by zarumieniło się z obu stron.
  2. Na rozgrzanym smalcu podsmażamy pokrojone w kostkę cebule, pasternak i paprykę oraz siekany czosnek.
  3. Następnie zalewamy połową bulionu- dodajemy mięso, przyprawiamy i przykrywamy pokrywką.
  4. Dusimy na małym ogniu około 1,5 – 2h aż mięso zmięknie a sos zgęstnieje.
  5. Podczas duszenia od czasu do czasu mieszamy wszystko i podlewamy bulionem.

Wskazówka:

Idealnie smakują z plackiem ziemniaczanym.

Smacznego!

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany