Składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 duży batat
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • smalec gęsi/olej kokosowy
  • 1/2 litra bulionu z kości wołowych
  • 1 – 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • do podania: kolendra lub pietruszka

Osoby poza protokołem mogą dodać:

  • kilka plasterków papryczki chili
  • pieprz
  • do podania: czarnuszka
  1. Cukinie obieramy i kroimy na grube plastry.
  2. Batata obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Na dnie garnka rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy cukinię wraz z batatem, skórką z cytryny i kurkumą (to jest moment na dodanie również papryczki chili).
  4. Dokładnie mieszamy i podsmażamy na niewielkim ogniu przez 10 minut.
  5. Na sam koniec wyławiamy kilka plasterków cukinii i odkładamy na bok do podania.
  6. Po tym czasie do garnka wlewamy bulion i gotujemy kolejne 10 minut.
  7. Kiedy warzywa będą bardzo miękkie blendujemy wszystko na gładki krem.
  8. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryną i solą (dobry moment na dodanie również czarnego pieprzu).
  9. Podajemy z plasterkami podsmażonej cukinii oraz z natką kolendry lub pietruszki.

Smacznego!

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany