Składniki:

  • 2 korzenie selera
  • 1 duża cebula
  • 1 duży batat
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1,5 L bulionu z kości wołowych
  • Smalec gęsi
  • Sól
  • Natka pietruszki

Osoby poza protokołem mogą wzbogacić składniki o pieprz, gałkę muszkatołową i prażone orzechy. Jestem fanką orzechów macadamia i wybornie smakują w połączeniu z selerem. W tej wersji prażone na suchej patelni.

  1. W garnku z grubym dnem topimy smalec i szklimy na nim pokrojona w kostkę cebulę.
  2. Dodaje obrane, również pokrojone w kostkę selery i batata oraz krojone w grubsze plastry łodygi selera. Obsmażamy ok 5 min.
  3. Całość zalewamy bulionem i dusimy ok 30 min do miękkości warzyw.
  4. Po tym czasie zawartość garnka miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
  5. Doprawiamy solą i podajemy z natką pietruszki.
  6. Osoby poza AIP doprawiają również gałką muszkatołową i pieprzem. Podają z prażonymi orzechami.

Smacznego!

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany