Dzięki ogromnej ilości substancji odżywczych, jakie zawierają i właściowściom prozdrowotnym, algi podbijają świat. Ich chodowla jest prosta i mało absorbująca a korzyści czerpiemy codziennie. Błonnik, który dostarczamy organizmowi dzięki algom chroni błony śluzowe jelita przed nadmiernym wchłanianiem cukrów, co z kolei wpływa na poziom glukozy we krwi. Zawierają biaktywne peptydy, co pomaga osobom z nadciśnieniem do jego unormowania. Ponadto pomagają organizmowi uporać się z toksynami. Koncerny kosmetyczne wprowadziły szereg produktów z alg bądź z algami, gdyż okazały się fenomenem w procesach odmładzania i pielęgnacji skóry.

Składniki:

  • Algi (2 łyżeczki na starcie wystarczą)
  • 5 – 10 sztuk rodzynek bez dwutlenku siarki i olejów
  • Około 200 ml miodu
  • Woda

 

  1. Algi i rodzynki umieszczamy w szklanym naczyniu i zalewamy 1 litrem zimnej wody mineralnej nie gazowanej lub przegotowanej z rozpuszczonym miodem.
  2. Przykrywamy naczynie przewiewnym materiałem.
  3. Odstawiamy w jasnym miejscu na 24 godziny.
  4. Codziennie zlewamy wodę przez plastikowe sitko.
  5. Algi dokładnie płuczemy (najlepiej pod bieżącą wodą).
  6. Zalewamy ponownie 1 litrem wody z rozpuszczonym w niej miodzie.
  7. Rodzynki wymieniamy raz na tydzień.
  8. Codziennie pijemy zlaną wodę.
  9. W przypadku nie zużycia nie wylewamy wody, lecz stosujemy ją do mycia rąk, przemycia twarzy, moczenia nóg.

 

Wskazówka:

Brak miodu i rodzynek oraz używanie metalowych przedmiotów spowoduje zniszczenie alg.

Na zdrowie !

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany