Długo szukałam rozwiązania i alternatywy dla swoich przyzwyczajeń. Nawyki pielęgnujemy bardzo długo i nie zawsze zamiana ich, na bardziej sprzyjające, jest łatwa i prosta. Zaczęłam więc eksperymentować kulinarnie, gdyż nie chciałam zbyt łatwo poddać się filozofii diety Paleo. Tak powstały bajgle.

Zrozumiałam sens pieczywa i roli, jaką powinno odgrywać w posiłkach.

Traktujemy je, jak wypełniacz, dopychacz, zaklejacz. Kupujemy je zazwyczaj wyglądem czy zapachem w sklepie. Coraz więcej spotykamy wiejskich chlebów obsypanych mąką jednak lekkich i „pustych” w środku. Pieczywo mamy coraz gorszej jakości. Bardziej bogate w środki konserwujące, spulchniacze czy aromaty niż w składniki odżywcze, w pełni zaspokajające dzienne zapotrzebowanie organizmu.

Bajgle sycą i pasują idealnie na każdą porę dnia!

bułki 1

Składniki:

  • ½ szklanki ciepłej wody
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ¼ szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 1 szklanka mąki z tapioki
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki mąki kokosowej
  • ¼ szklanki maki z maranty
  • 1 łyżeczka sody opcjonalnie

bajgle 2

  1. Rozgrzej piekarnik do 180C.
  2. Połącz sypkie produkty i dokładnie wymieszaj.
  3. Następnie dodaj jajka i dobrze wymieszaj.
  4. Dolej wodę i olej kokosowy. Połącz wszystkie składniki mieszając (ugniatając) ok 3 min.
  5. Następny roluj ciasto i uformuj kształt bajgla.
  6. Roztrzepanym jajkiem posmaruj wierzch i piecz 20-30 minut.

Wskazówka:

Możesz wierzch posypać makiem lub sezamem.

Smacznego!

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

2 komentarze

    • Magda

      Tapioka i maranta to rodzaj skrobi zatem można spróbować z ziemniaczaną. Nie stosuję produktów jaglanych i kukurydzianych stąd nie wypowiem sie w tym temacie.

      Odpowiedz

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany