Długo szukałam rozwiązania i alternatywy dla swoich przyzwyczajeń. Nawyki pielęgnujemy bardzo długo i nie zawsze zamiana ich, na bardziej sprzyjające, jest łatwa i prosta. Zaczęłam więc eksperymentować kulinarnie, gdyż nie chciałam zbyt łatwo poddać się filozofii diety Paleo. Tak powstały bajgle.

Zrozumiałam sens pieczywa i roli, jaką powinno odgrywać w posiłkach.

Traktujemy je, jak wypełniacz, dopychacz, zaklejacz. Kupujemy je zazwyczaj wyglądem czy zapachem w sklepie. Coraz więcej spotykamy wiejskich chlebów obsypanych mąką jednak lekkich i „pustych” w środku. Pieczywo mamy coraz gorszej jakości. Bardziej bogate w środki konserwujące, spulchniacze czy aromaty niż w składniki odżywcze, w pełni zaspokajające dzienne zapotrzebowanie organizmu.

Bajgle sycą i pasują idealnie na każdą porę dnia!

bułki 1

Składniki:

  • ½ szklanki ciepłej wody
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ¼ szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 1 szklanka mąki z tapioki
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki mąki kokosowej
  • ¼ szklanki maki z maranty
  • 1 łyżeczka sody opcjonalnie

bajgle 2

  1. Rozgrzej piekarnik do 180C.
  2. Połącz sypkie produkty i dokładnie wymieszaj.
  3. Następnie dodaj jajka i dobrze wymieszaj.
  4. Dolej wodę i olej kokosowy. Połącz wszystkie składniki mieszając (ugniatając) ok 3 min.
  5. Następny roluj ciasto i uformuj kształt bajgla.
  6. Roztrzepanym jajkiem posmaruj wierzch i piecz 20-30 minut.

Wskazówka:

Możesz wierzch posypać makiem lub sezamem.

Smacznego!

O Autorze

Trener postaw żywieniowych, założycielka i twórca Instytutu Medycyny Funkcjonalnej, Master Psychologii Sukcesu i zmiany osobistej. roczne i półroczne plany zdrowienia w programie „DO SELF”. Skupia się na interakcjach między środowiskiem a układem pokarmowym, hormonalnym, odpornościowym, nerwowym oraz układem krążenia. Łączy medycynę funkcjonalną z technikami mindfulness. Z wykształcenia dziennikarka. Pisze dla czasopisma E!STILO, Harmonii Życia oraz magazynu VIP. Prowadzi wykłady z zakresu zmiany postaw żywieniowych w Polskim Towarzystwie Stwardnienia Rozsianego. Członek stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Ekspert Żywieniowy w radiu RPL i na portalu abc zdrowie. Tłumaczy artykuły z portalu Science Daily, który jest źródłem światowych doniesień naukowych z dziedziny zdrowia i medycyny.

Podobne Posty

2 komentarze

    • Magda

      Tapioka i maranta to rodzaj skrobi zatem można spróbować z ziemniaczaną. Nie stosuję produktów jaglanych i kukurydzianych stąd nie wypowiem sie w tym temacie.

      Odpowiedz

Zostaw odpowiedź do sonia Anuluj Odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany