Belona należy do gatunku ryb morskich, o których istnieniu nie miałam zielonego pojęcia. Przyciąga uwagę swoim wyglądem i niezmierną ciekawością, gdyż jej ości są koloru zielonego i z łatwością można je zauważyć w smacznym, białym, chudym mięsie. Moja propozycja na ten delikatny gatunek to ryba pieczona w folii.

Składniki:

  • 1 belona
  • 1 cebula
  • 2 plastry cytryny
  • 4 łyżeczki masła pochodzącego od krów karmionych trawą
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz
  1. Piekarnik nagrzewamy do 200C.
  2. Rybę myjemy, osuszamy z nadmiaru wody i układamy na folii aluminiowej, w której zamierzamy piec naszą rybę.
  3. Solimy i pieprzymy z każdej strony.
  4. Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Obkładamy rybę cebulą i wypełniamy nią również jej wnętrze.
  5. W rozcięcie wkładamy również cytrynę i masło.
  6. Obsypujemy rybę majerankiem na całej długości i szczelnie zawijamy.
  7. Umieszczamy w piekarniku na około 40 min.

Wskazówka:

Ryba posiada zielone ości stąd należy do „łatwych w obsłudze”.

Smacznego!

O Autorze

Trener postaw żywieniowych, założycielka i twórca Instytutu Medycyny Funkcjonalnej, Master Psychologii Sukcesu i zmiany osobistej. roczne i półroczne plany zdrowienia w programie „DO SELF”. Skupia się na interakcjach między środowiskiem a układem pokarmowym, hormonalnym, odpornościowym, nerwowym oraz układem krążenia. Łączy medycynę funkcjonalną z technikami mindfulness. Z wykształcenia dziennikarka. Pisze dla czasopisma E!STILO, Harmonii Życia oraz magazynu VIP. Prowadzi wykłady z zakresu zmiany postaw żywieniowych w Polskim Towarzystwie Stwardnienia Rozsianego. Członek stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Ekspert Żywieniowy w radiu RPL i na portalu abc zdrowie. Tłumaczy artykuły z portalu Science Daily, który jest źródłem światowych doniesień naukowych z dziedziny zdrowia i medycyny.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany