Belona należy do gatunku ryb morskich, o których istnieniu nie miałam zielonego pojęcia. Przyciąga uwagę swoim wyglądem i niezmierną ciekawością, gdyż jej ości są koloru zielonego i z łatwością można je zauważyć w smacznym, białym, chudym mięsie. Moja propozycja na ten delikatny gatunek to ryba pieczona w folii.

Składniki:

  • 1 belona
  • 1 cebula
  • 2 plastry cytryny
  • 4 łyżeczki masła pochodzącego od krów karmionych trawą
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz
  1. Piekarnik nagrzewamy do 200C.
  2. Rybę myjemy, osuszamy z nadmiaru wody i układamy na folii aluminiowej, w której zamierzamy piec naszą rybę.
  3. Solimy i pieprzymy z każdej strony.
  4. Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Obkładamy rybę cebulą i wypełniamy nią również jej wnętrze.
  5. W rozcięcie wkładamy również cytrynę i masło.
  6. Obsypujemy rybę majerankiem na całej długości i szczelnie zawijamy.
  7. Umieszczamy w piekarniku na około 40 min.

Wskazówka:

Ryba posiada zielone ości stąd należy do „łatwych w obsłudze”.

Smacznego!

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany