Dla tych, którzy mimo wszystko nie chcą pożegnać się z wyrobami piekarniczo-cukierniczymi, proponuję szeroką gamę własnych wypieków. Zdrowszych, lżejszych i z pewnością bardziej pożywnych.

Bułki doskonale ndają się do zup i mięs. Można komponować z nich przekąski w każdym z czterech smaków. Stanowią fantastyczną bazę i mogą stanowić o uroku dania.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki z tapioki
  • 1/3 szklanki mąki kokosowego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki płynnego smalcu gęsiego
  • 2 jajka, roztrzepane

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180C
  2. Połączyć mąkę z tapioki z solą i 1/3 szklanki mąki kokosowej. Dobrze wymieszać.
  3. Wlać smalec, ciepłą wodą i wymieszać. Dodać roztrzepane jajka i nadal mieszać, aż wszystkie składniki dobrze połączą się tworząc jednolitą masę.
  4. Jeśli mieszanka jest zbyt lejąca należy dodać więcej mąki kokosowej. Ciasto nie powinno kleić się do rąk.
  5. Formować kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz 40 min do lekkiego zrumienienia.

Wskazówka:

Przy większej ilości chętnych, warto podwoić składniki.

Smacznego!

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

2 komentarze

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany