Smakołyki i słodkości to moja największa słabość. Traktuję je jako przekąskę a czasem nawet jak słodkie danie. Łączę owoce, musy, kremy i aromaty, by otrzymać pyszne, sycące i wilgotne ciasto, w tej wersji, z powidłami śliwkowymi.

Składniki:

  • ½ szklanki mąki kokosowej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jajka z czego osobno ubijamy 2 białka (nic nie marnujemy J )
  • ½ szklanki oleju kokosowego bądź smalcu gęsiego
  • ¼ szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • Laska wanilii
  • 2 łyżki karobu
  • Ewentualnie posiekane orzechy
  1. Łączymy składniki suche.
  2. W osobnym naczyniu łączymy 2 jajka i dwa żółtka, olej kokosowy bądź smalec. Ubijamy do momentu uzyskania piany.
  3. Dodajemy miód, wanilię i mieszamy na gładką masę.
  4. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo do masy.
  5. Do połowy ciasta dodajemy 2 łyżki karobu przesianego przez sito (dobry moment by dodać orzechy).
  6. W blasze wykładamy jasną porcję na jednej połowie, ciemna na drugiej łącząc je na środku.
  7. Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 100C.
  8. Po ostygnięciu dzielimy ciasto na dwie części „góra – dół” i przekładamy dowolnymi powidłami.

Wskazówka:

Zamiast powideł zachęcam do kremu kokosowego, bananowego bądź galaretki.

Smacznego!

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

2 komentarze

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany