W skrócie DA. Jest metabolitem większości patogennych gatunków Candidy. Należą do nich: C. albicans, C. tropicalis, C. parapsilosis i C. pseudotropicalis.

Główną przeszkodą w skutecznym leczeniu kandydozy jest diagnostyka. Wykrywanie przeciwciał Candidy ma niską wartość diagnostyczną i z trudem szukać najlepszego rozwiązania. Wśród lekarzy akademickich istnieje przekonanie, iż badanie ogólne kału jest wystarczającym, z uwagi, iż drożdże są dużych rozmiarów i dzięki temu można je dostrzec gołym okiem w próbce kału, a przecież Candida to grzyb, owszem, drożdżowy ale jednak grzyb. Poza tym przerost Candidy może odbywać się w każdym miejscu w organizmie i to również stanowi problem w diagnozie. Techniki amplifikacji DNA (olbrzymiego zwiększenia ilości) wydają się bardzo obiecujące, jednak są jeszcze na etapie rozwoju.

Z dotychczas przeprowadzonych badań wynika, że badanie poziomu D-arabinitolu w moczu jest bardzo obiecujące. Ważnym aspektem przy badaniu tego metabolitu w próbce moczu są nerki. W przypadku jakiejkolwiek dysfunkcji tych narządów badanie diagnostyczne może być mało miarodajne, zatem warto upewnić się, w jakim one są stanie zanim zdecydujemy się na tego typu badanie.

 facebook-32x32 Badanie poziomu D-arabinitolu w moczu na terenie Polski było dotychczas dość kłopotliwe. Dzisiaj istnieją przedsiębiorstwa diagnostyczne, które pośredniczą w wysyłce próbek chociażby do Niemiec. Koszt takiego przedsięwzięcia oscyluje między 300 a 350 PLN. Placówką, która wykonuje takie badania w Polsce jest chociażby Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie. Cena za tę usługę to koszt rzędu 90 PLN.

Warto również wiedzieć, że oprócz D-arabinitolu występuje również L-arabinitol. Różnica między nimi polega na tym, że D-arabinitol jest pochodzenia grzybiczego natomiast L-arabinitol jest częścią poprawnego metabolizmu u ludzi. Oba te związku na co dzień występują w moczu stąd dopiero podwyższony poziom tego pierwszego może oznaczać przerost Candidy. Gdy ów grzyb rozmnaża się, wówczas poziom D-arabinitolu rośnie, zarówno w surowicy jak i w moczu. Samo badanie polega na pomiarze D-arabinitolu w stosunku do kreatyniny zawartej w moczu.

Badanie poziomu tego związku jest o tyle istotne i bardziej wiarygodne od wszelkich wymazów i próbek, gdyż pozwala ocenić stopień zakażenia pod kątem określonego obszaru bądź całego organizmu. Dość często spotyka się przypadki zakażeń grzybem Candida przy jednoczesnym, negatywnym wyniku badaniu kału. Dzieje się tak dlatego, że grzyb posiada zdolności to wytworzenia biofilmu, który jest swoistą ochroną dla jego przetrwalników.

Warto pamiętać również o tym, że D-arabinitol nie jest metabolitem wszystkich grzybów, stąd badanie jego poziomu nie jest jedynym, słusznym rozwiązaniem. Warto w tej kwestii skonsultować swoje działania z lekarzem medycyny holistycznej bądź mykologiem. Ten ostatni ponadto może pomóc w odczytaniu i interpretacji wyników, który zazwyczaj jest wykresem.

O Autorze

Trener postaw żywieniowych, założycielka i twórca Instytutu Medycyny Funkcjonalnej, Master Psychologii Sukcesu i zmiany osobistej. roczne i półroczne plany zdrowienia w programie „DO SELF”. Skupia się na interakcjach między środowiskiem a układem pokarmowym, hormonalnym, odpornościowym, nerwowym oraz układem krążenia. Łączy medycynę funkcjonalną z technikami mindfulness. Z wykształcenia dziennikarka. Pisze dla czasopisma E!STILO, Harmonii Życia oraz magazynu VIP. Prowadzi wykłady z zakresu zmiany postaw żywieniowych w Polskim Towarzystwie Stwardnienia Rozsianego. Członek stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Ekspert Żywieniowy w radiu RPL i na portalu abc zdrowie. Tłumaczy artykuły z portalu Science Daily, który jest źródłem światowych doniesień naukowych z dziedziny zdrowia i medycyny.

Podobne Posty

9 komentarzy

  1. Bożena

    Witam
    Czy Candida może być powodem demilitaryzacji mózgu czyli powodować stwardnienie rozsiane?

    Odpowiedz
    • Magda

      Rozumiem, że mówimy o demielinizacji mózgu :)? Jeśli jest przerost drożdżaków to z pewnością zaburza on wiele procesów biochemicznych, które z kolei mogą wpływać na rozwój SM. To, czy przerost jest bezpośrednio związany z demielinizacją trudno stwierdzić. Pośrednio na pewno. Przede wszystkim należy wykluczyć w SM infekcje wewnątrzkomórkowe, szczególnie infekcje wirusowe – EBV, CMV a także bakteryjne. Jeśli są grzyby, są także pasożyty a jak są pasożyty są i metale ciężkie. Daleka byłabym od koncentrowania swojej uwagi tylko na Candida, gdyż jej by w ogóle nie było, gdyby nie wcześniejsze dysfunkcje, np. obecność pasożytów czy nieszczelność śluzówki jelit. O barierze krew – mózg nie wspomnę. 🙂

      Odpowiedz
  2. Kasia

    Witam u synka w badaniu kału wyszła candida glabrata wzrost obfity gdzie powinnam się udać z wynikami aby dalej diagnozować chorobę i leczyć dieta jak i lekami? Dodam że u synka zauważyłam nieświeży oddech .

    Odpowiedz
    • Magda

      Przede wszystkim należy wykluczyć inne infekcje: wirusy, bakterie. Bardzo proszę o wysłanie maila na adres kontakt@imf.pl Napiszę Pani więcej informacji w prywatnej korespondencji

      Odpowiedz
  3. Kasia

    Napisalam pod podany adres czy wiadomosc na poczte internetowa w podanym adresie mail doszy pod wskazany adres? Pozdrawiam i zycze milego wieczor.Katarzyna Bednarek

    Odpowiedz
  4. Aleksandra

    Dzień Dobry,

    Czy sam przerost drożdżaków w kale (posiew) świadczy od drożdżycy układu pokarmowego ? One występują tam naturalnie, nie mniej w laboratorium powiedzieli mi, że gdyby ich ilość była w granicach normy to by ich nie wykazali.
    Zastanawiam się nad zrobieniem badania D-ARABINITOL, gdyże często mam nawracające stany zapalne ze strony układu moczowo-płciowego ponaddto źle reaguję na słodycze mimo, że nie mam cukrzycy (wykluczyła to krzywa cukrzycowa) za to choruję na niedoczynnosć tarczycy.
    Będę wdzięczna za informację zwrotną.

    Odpowiedz
    • Magda

      Witaj, zgadza się, one występują naturalnie w przewodzie pokarmowym i jednocześnie laboratorium ma rację. Jeśli jest ich tam za dużo wówczas może świadczyć to ich przeroście. Dodatkowo, jeśli pojawiają się infekcje grzybicze w innych miejscach organizmu (układ moczowo-płciowy, jama ustna, zatoki, stopy, etc.) to jest to informacja o słabej kondycji całego organizmu. Cukier jest fenomenalną pożywką dla nich, dlatego możesz czuć się gorzej po spożyciu takich produktów i nie ma to nic wspólnego z gospodarką cukrową. Bardziej z intoksykacją organizmu. Jeśli są grzyby to są także inne mikroorganizmy, które należy wykluczyć lub potwierdzić, jak pasożyty, wirusy czy bakterie.

      Odpowiedz

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany