To niewidzialny wróg XXI wieku. Nikt go nie widział a dużo mówi się o nim. Okryty niechlubną chwałą postrzegany jest jak zaraza, niczym epidemia dżumy, która dziesiątkuje ludzi schorowanych, upośledzonych pokarmowo fanatyków pseudo zdrowego stylu życia. Gluten to zło, które należy wyeliminować ze swojego życia i bliskich. To demon.

Z pewnością egzorcyzmy na nic się nam przydadzą. Może marsz bezglutenowy byłby dobrym posunięciem albo…Koncert z programem charytatywnym na rzecz wsparcia osób na bez glutenie. Bo przecież trzeba im współczuć, tym którzy od niego stronią. Trzeba ich przekonywać, że znaleźli się w pułapce swojego umysłu, który każe im ślepo hołdować nową modę . Trzeba powiedzieć im, że ktoś ich oszukał wkładając im do głowy dowody, które nie istnieją. Trzeba uświadomić im, że ktoś wyprał im mózgi, przez co znaleźli się w sekcie, rozwijającej niczym pasożyt w skostniałym, zamkniętym społeczeństwie. Trzeba popukać się po głowie i pokazać im, że właśnie tam brakuje oleju, gdyż każdy jeden obrońca glutenu ma słabą wiedzę o dzisiejszym świecie albo w ogóle jej nie ma.

  1. Gluten to grupa białek złożonych z peptydów: gliadyny i glutenin występujących w wielu zbożach (m.in. pszenicy, jęczmieniu, życie) i zaliczanych do lektyn, które nie są trawione przez ludzki organizm. Lektyny to rodzaje białek wytwarzanych przez rośliny (i zwierzęta) w celu ochrony przed bakteriami, pasożytami i ludźmi. Są główną przyczyną zaburzeń i uszkodzeń błony śluzowej jelita oraz zaburzają działanie układu hormonalnego, co może prowadzić np. do insulinooporności. Zaburzają pracę tarczycy, hamują działanie czynnika wzrostu nerwów oraz zakłócają ekspresję genów.[1]Dodatkowo: utrudniają metabolizm, pełnią funkcje anty odżywcze, pozbawiają organizm składników niezbędnych do odżywiania, wzrostu i naprawy, stymulują wydzielanie histaminy, substancji zdolnej wywołać bardzo silne objawy alergii, upośledzają trawienie białek, upośledzają wchłanianie, wpływają na przepuszczalność jelit i niszczą śluzówkę jelita. Najbardziej poznaną lektyną jest dzisiaj gluten, który przyczepia się do śluzówki jelita cienkiego, wywołując jej podrażnienie. Dla przykładu, lektyna orzeszków ziemnych wykazuje korelację z komórkami wyściełającymi żołądek.[2]Swoistość lektyn jest tak ostro zaznaczona, że mogą one rozróżniać podgrupy krwi, np. lektyna wspięgi pospolitej bardziej preferuje jedne komórki grupy A niż inne tej samej grupy, dzięki czemu dziś wiemy o dwóch odmianach grupy A: A₁ i A₂. Lektyny oporne na gotowanie to pszenica, jabłko, marchew, otręby pszenne, kukurydza, pestki dyni, banany. W największych ilościach lektyny występują w roślinach, zwłaszcza motylkowych: fasole, soja, orzechy arachidowe, owoce morza i ryby, zwłaszcza węgorz, skorupiaki, ślimaki, halibut czy flądra.
  2. Gluten wywołuje zespół nieszczelnego jelita, które jest przyczyną większości chorób przewlekłych o rozległym stanie zapalnym[3] (m.in. alergii, chorób tarczycy, jelit, atopowego zapalenia skóry, SM, RZS, łuszczycy, autyzmu i wielu innych). Jedną z przyczyn chorób autoimmunologicznych właśnie jest nieszczelne jelito.[4]Powstaje ono w wyniku alergii pokarmowych, wyniszczenia mikroflory jelit, działań pasożytów i grzybów, słabego trawienia, co może mieć podłoże genetyczne i być uwarunkowane od sposobu narodzin czy stanu zdrowia matki. Do nieszczelności przyczynia się także niedoborów wit.D i cynku a także zachwianie gospodarki hormonalnej czy niedobór glutationu, jeden z najważniejszych i niezbędnych dla ochrony i odbudowy śluzówki jelita wewnątrzkomórkowy antyoksydant.[5]
  3. Meripro 711 to dzisiejszy gluten, który powstaje w laboratorium i służy jako emulgator przeznaczony także dla konsumentów z nietolerancją laktozy oraz używany jest jako środek do wiązania większej ilości wody w mięsie. Istnieje cała masa odmian meripro w zależności od produktu, do którego jest wykorzystywany: 410 – ciasta i pizze,420 – desery, gumy do żucia,430 – nadzienia i ciasta, 500 – napoje dla sportowców, cukierki, lody, 707 – pasztety, mięsa i potrawy wegetariańskie, 707 – kiełbaski i produkty do głębokiego smażenia.[6] Właściwości biochemiczne meripro mogą przyczyniać się do powstawania reakcji krzyżowych co w konsekwencji może doprowadzić do pełnoobjawowych reakcji alergicznych.[7]
  4. Dzisiejszy chleb, makaron i wszelkie produkty mączne powstają ze zbóż, które poddawane są hybrydyzacji a nasz organizm nie rozpoznaje nowych kombinacji białek, z którymi musi radzić sobie na każdym kroku, przez co cierpią jelita i cały układ odpornościowy. Zboża, a zwłaszcza pszenica, mogą być dla wielu osób źródłem „nieuleczalnych” schorzeń przewlekłych (np. nadciśnienie, cukrzyca, choroby serca, migreny, bóle stawów, artretyzm, alergie itp.), wobec których medycyna akademicka jest bezradna.[8]Badania przeprowadzone na ryżu sugerują zmienność substancji aktywnych w hybrydach[9] co może powodować problemy z identyfikacją przez ludzki organizm, w konsekwencji doprowadzając do zaburzeń na poziomie mitochondrialnym. Podobne odkrycia dotyczą także kukurydzy.[10] Hybrydyzacji podlegają także pomidory, ziemniaki, banany czy orzeszki ziemne. Dzięki wprowadzeniu dzikich cech zabezpieczane są uprawy przed szkodnikami, bakteriami i chorobami. [11]
  5. Kukurydza, nabiał (również białko serwatkowe), proso, ryż, owies i drożdże należą do produktów, które organizm myli z glutenem w wyniku reakcji krzyżowych. Wtedy układ immunologiczny myli ziarno bezglutenowe z takim, które zawiera gluten. Dochodzi także do zanieczyszczeń krzyżowych, wtedy produkty bezglutenowe zostają „skażone” glutenem na polu, w sklepie, w trakcie transportu czy w fabryce.[12]Nadmierny kontakt z tym białkiem wpłynął na to, jak nasz organizm odbiera dzisiaj inne odmiany ziarna np. fasolę, groch, ciecierzycę.

Nie ma odwrotu, słowo się rzekło w dodatku poparte mnóstwem dowodów na to, że gluten jest dziś realnym zagrożeniem. Zmieniły się warunki upraw, coraz odważniej korzystamy z nowych rozwiązań przyczyniając się tym samym do rozwoju nauki. A bez niej nie mielibyśmy dzisiaj wiedzy, że to, co zapoczątkowaliśmy dziesiątki lat temu dzisiaj niekoniecznie nam służy. Nam czyli organizmom, w których weszliśmy posiadanie w momencie narodzin, i które zostaną nam odebrane po śmierci.

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1115436/

[2] Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi – dr Peter D’Adamo

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5440529/

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3705319/

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25599185

[6] Chemia w pożywieniu – dr Hans-Ulrich Grimm

[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3354262/

[8] Dieta bez pszenicy – dr William Davis

[9] http://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=PH8911518

[10] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21611770

[11] file:///C:/Users/MAGDA/Downloads/J%C3%93ZEF_PILCH.pdf

[12] Możesz wyleczyć choroby autoimmunologiczne – dr Amy Myers

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany