Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego bez kości
  • 2 papryki czerwone
  • 1 duży korzeń pasternaku
  • 1 duża cebula biała
  • 1 duża cebula czerwona
  • Łyżka smalcu
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 300 ml – 400 ml bulionu wołowego
  • Szczypta papryki słodkiej
  • Szczypta papryki ostrej
  • sól
  • pieprz czarny
  • 3 ząbki czosnku
  1. Mięso osuszamy i kroimy na średniej wielkości kostkę, a następnie smażymy szybko na bardzo rozgrzanym smalcu tak, by zarumieniło się z obu stron.
  2. Na rozgrzanym smalcu podsmażamy pokrojone w kostkę cebule, pasternak i paprykę oraz siekany czosnek.
  3. Następnie zalewamy połową bulionu- dodajemy mięso, przyprawiamy i przykrywamy pokrywką.
  4. Dusimy na małym ogniu około 1,5 – 2h aż mięso zmięknie a sos zgęstnieje.
  5. Podczas duszenia od czasu do czasu mieszamy wszystko i podlewamy bulionem.

Wskazówka:

Idealnie smakują z plackiem ziemniaczanym.

Smacznego!

O Autorze

Trener postaw żywieniowych, założycielka i twórca Instytutu Medycyny Funkcjonalnej, Master Psychologii Sukcesu i zmiany osobistej. roczne i półroczne plany zdrowienia w programie „DO SELF”. Skupia się na interakcjach między środowiskiem a układem pokarmowym, hormonalnym, odpornościowym, nerwowym oraz układem krążenia. Łączy medycynę funkcjonalną z technikami mindfulness. Z wykształcenia dziennikarka. Pisze dla czasopisma E!STILO, Harmonii Życia oraz magazynu VIP. Prowadzi wykłady z zakresu zmiany postaw żywieniowych w Polskim Towarzystwie Stwardnienia Rozsianego. Członek stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Ekspert Żywieniowy w radiu RPL i na portalu abc zdrowie. Tłumaczy artykuły z portalu Science Daily, który jest źródłem światowych doniesień naukowych z dziedziny zdrowia i medycyny.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany