Sezon dyni powoli dobiega końca. Starajmy się wykorzystać jej dobroci maksymalnie. Zupy kremy, wypieki i niezliczona masa sosów do mięs, ryb i kanapek to nieliczne jej zastosowania. Dzisiaj zapraszam na placki, które w połączeniu z imbirem przenosząnas w świat azjatyckich pyszności.

Składniki:

  • 500 gr miąższu z dyni
  • 1-2 łyżki mąki z kasztanów
  • Substytut z żelatyny na jedno jajko (1 łyżkę żelatyny rozpuszamy w jednej łyżcze przegotowanej, chłodnej wody następnie dodajemy jedną łyżkę wrzątku i ubijamy mikserem jak białka jaja do uzyskania piany)
  • imbir,
  • sól
  • pół pęczka siekanej, świeżej natki pietruszki
  • smalec gęsi/ olej kokosowy do smażenia
  1. Dynię czyścimy z pestek i obieramy ze skóry. Kroimy na kilka większych kawałków, które ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Dodajemy substytut, łyżeczkę imbiru, pół łyżeczki soli, mąkę kasztanową i siekaną natkę a następnie wszystko intensywnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przy pomocy łyżki nakładamy niewielkie porcje przygotowanego ciasta.
  4. Smażymy do zrumienienia po obu stronach.
  5. Po zdjęciu z patelni odsączamy z nadmiaru tłuszczu przy użyciu ręcznika papierowego.

SMACZNEGO!

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

6 komentarzy

    • Magda

      Myślę, że tak :). Co prawda nie testowałam natomiast przeznaczenie jednego i drugiego jest takie samo więc śmiało .

      Odpowiedz

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany