Sezon dyni powoli dobiega końca. Starajmy się wykorzystać jej dobroci maksymalnie. Zupy kremy, wypieki i niezliczona masa sosów do mięs, ryb i kanapek to nieliczne jej zastosowania. Dzisiaj zapraszam na placki, które w połączeniu z imbirem przenosząnas w świat azjatyckich pyszności.

Składniki:

  • 500 gr miąższu z dyni
  • 1-2 łyżki mąki z kasztanów
  • Substytut z żelatyny na jedno jajko (1 łyżkę żelatyny rozpuszamy w jednej łyżcze przegotowanej, chłodnej wody następnie dodajemy jedną łyżkę wrzątku i ubijamy mikserem jak białka jaja do uzyskania piany)
  • imbir,
  • sól
  • pół pęczka siekanej, świeżej natki pietruszki
  • smalec gęsi/ olej kokosowy do smażenia
  1. Dynię czyścimy z pestek i obieramy ze skóry. Kroimy na kilka większych kawałków, które ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Dodajemy substytut, łyżeczkę imbiru, pół łyżeczki soli, mąkę kasztanową i siekaną natkę a następnie wszystko intensywnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przy pomocy łyżki nakładamy niewielkie porcje przygotowanego ciasta.
  4. Smażymy do zrumienienia po obu stronach.
  5. Po zdjęciu z patelni odsączamy z nadmiaru tłuszczu przy użyciu ręcznika papierowego.

SMACZNEGO!

O Autorze

Trener postaw żywieniowych, założycielka i twórca Instytutu Medycyny Funkcjonalnej, Master Psychologii Sukcesu i zmiany osobistej. roczne i półroczne plany zdrowienia w programie „DO SELF”. Skupia się na interakcjach między środowiskiem a układem pokarmowym, hormonalnym, odpornościowym, nerwowym oraz układem krążenia. Łączy medycynę funkcjonalną z technikami mindfulness. Z wykształcenia dziennikarka. Pisze dla czasopisma E!STILO, Harmonii Życia oraz magazynu VIP. Prowadzi wykłady z zakresu zmiany postaw żywieniowych w Polskim Towarzystwie Stwardnienia Rozsianego. Członek stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Ekspert Żywieniowy w radiu RPL i na portalu abc zdrowie. Tłumaczy artykuły z portalu Science Daily, który jest źródłem światowych doniesień naukowych z dziedziny zdrowia i medycyny.

Podobne Posty

5 komentarzy

    • Magda

      Myślę, że tak :). Co prawda nie testowałam natomiast przeznaczenie jednego i drugiego jest takie samo więc śmiało .

      Odpowiedz

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany