Sezon dyni powoli dobiega końca. Starajmy się wykorzystać jej dobroci maksymalnie. Zupy kremy, wypieki i niezliczona masa sosów do mięs, ryb i kanapek to nieliczne jej zastosowania. Dzisiaj zapraszam na placki, które w połączeniu z imbirem przenosząnas w świat azjatyckich pyszności.
Składniki:
- 500 gr miąższu z dyni
- 1-2 łyżki mąki z kasztanów
- Substytut z żelatyny na jedno jajko (1 łyżkę żelatyny rozpuszamy w jednej łyżcze przegotowanej, chłodnej wody następnie dodajemy jedną łyżkę wrzątku i ubijamy mikserem jak białka jaja do uzyskania piany)
- imbir,
- sól
- pół pęczka siekanej, świeżej natki pietruszki
- smalec gęsi/ olej kokosowy do smażenia
- Dynię czyścimy z pestek i obieramy ze skóry. Kroimy na kilka większych kawałków, które ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Dodajemy substytut, łyżeczkę imbiru, pół łyżeczki soli, mąkę kasztanową i siekaną natkę a następnie wszystko intensywnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przy pomocy łyżki nakładamy niewielkie porcje przygotowanego ciasta.
- Smażymy do zrumienienia po obu stronach.
- Po zdjęciu z patelni odsączamy z nadmiaru tłuszczu przy użyciu ręcznika papierowego.
SMACZNEGO!
Czy zamiast normalnej żelatyny może być agar?
Myślę, że tak :). Co prawda nie testowałam natomiast przeznaczenie jednego i drugiego jest takie samo więc śmiało .
Pyszne są takie placki 🙂 Ja robię podobne tylko bardziej na słodko z bananami i mąką kokosową 🙂
mniam mniam mniam 🙂