Dynia to zdecydowanie najmocniejszy październikowy akcent każdej kuchni. Jak wszystkie warzywa dyniowate (w tym cukinia, arbuz, melon) jest bogata w witaminy i minerały, oraz przeciwutleniacze. Ze względu na atrakcyjność dyni pod względem żywieniowym istnieje możliwość szerokiego jej zastosowania w kuchni. Dzisiaj skupimy się na pysznych plackach w dwóch wersjach.

Placki dyniowe przygotowuje się podobnie jak placki ziemniaczane. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Można podawać je na różne sposoby, z różnymi dodatkami. Świetnie komponują się wytrawnie, np z kwaśną śmietaną, ulubionym sosem lub gulaszem. Ale również można przygotować je w wersji na słodko. Na pewno przypadną do gustu nawet najmłodszym smakoszom przez swój piękny pomarańczowy kolor 🙂

Wersja wytrawna – z imbirem

Imbir to przyprawa stosowana w kuchni oraz w medycynie naturalnej. Korzeń imbiru zawiera cenne substancje o działaniu leczniczym. Wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne, a dodatkowo rozgrzewa, wspomaga odporność, zwalcza infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe Doskonale sprawdzi się jako środek do podniesienia naszej odporności w okresie jesienno – zimowym.

Składniki:

  • 500 g dyni
  • 4 łyżki mąki kasztanowej
  • 2 jajka
  • imbir (świeży lub przyprawa)
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Dynię należy oczyścić z pestek i obrać ze skóry. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczach. Jeśli chcemy placuszki z paskami, to zostawiamy taką dynię. Jeśli wolimy papkę, to traktujemy paski dyniowe blenderem 🙂 Jeśli używamy świeżego imbiru to również ścieramy go na tarce.

Do miski z dynią należy wbić jajka, dodać oliwę z oliwek, sól i pieprz, a następnie wszystko przez minutę-dwie dokładnie wymieszać. Na koniec należy dodać mąkę i znowu dokładnie wymieszać wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy.

Następnie należy rozgrzać patelnie z niewielką ilością tłuszczu do smażenia. Placki nakładać na rozgrzaną patelnię łyżką. Najlepiej wychodzą z jednej łyżki i uformowane już na patelni. Smażyć około 2 minuty z każdej strony, aż będą pięknie zarumienione.

Wersja na słodko – miód i wanilia

Składniki:

  • 500 g dyni
  • 4 łyżki mąki kasztanowej
  • 2 jajka
  • wanilia / aromat waniliowy
  • 2 łyżeczki masła
  • miód (według uznania)

Przygotowanie

Dynię należy oczyścić z pestek i obrać ze skóry. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczach. Jeśli chcemy placuszki z paskami, to tak zostawiamy. Jeśli wolimy papkę, to traktujemy paski dyniowe blenderem 🙂

W misce mieszamy dynię, jajka, rozpuszczone masło i miód, a następnie należy wszystko przez minutę-dwie dokładnie wymieszać. Na koniec należy dodać mąkę i znowu dokładnie wymieszać wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy.

Następnie należy rozgrzać patelnie z niewielką ilością tłuszczu do smażenia. Placki nakładać na rozgrzaną patelnię łyżką. Najlepiej wychodzą z jednej łyżki i uformowane już na patelni. Smażyć około 2 minuty z każdej strony, aż będą pięknie zarumienione.

Podawać ze śmietaną i owocami oblanymi miodem 🙂

Smacznego!