Z pewnością jarmuż nie może pochwalić się tak dużą popularnością, jak inne warzywa, np. marchew bądź sama kapusta, rodzina jarmużu. Niedoceniamy jego zasobów odżywczych, dlatego namawiam do wprowadzenia go na stoły naszych domów. A oto jedna z wielu propozycji:
Składniki:
- 1 opakowanie świeżego jarmużu (250g)
- 2 szalotki
- 2 łyżki posiekanego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka smalcu gęsiego/ w wersji wege olej kokosowy
- Sok z połowy limonki
- Szczypta kurkumy
- Sól himalajska (opcjonalnie)
- Odrobina miodu (opcjonalnie)
- 50 ml wody
Sposób przygotowania:
- W woku rozgrzewamy smalec gęsi.
- Dorzucamy w kolejności posiekaną szalotkę, czosnek i imbir. Chwilę dusimy pod przykryciem.
- Dorzucamy opłukany jarmuż w kawałkach, przyprawiamy i chwilę smażymy.
- Dolewamy wodę, chwilę dusimy całość, dodajemy sok z limonki.
Wskazówka:
Można wykorzystać garnek, rondelek a nawet głęboką patelnię.
Smacznego !
Zostaw odpowiedź