Z pewnością jarmuż nie może pochwalić się tak dużą popularnością, jak inne warzywa, np. marchew bądź sama kapusta, rodzina jarmużu. Niedoceniamy jego zasobów odżywczych, dlatego namawiam do wprowadzenia go na stoły naszych domów. A oto jedna z wielu propozycji:

Składniki:

  • 1 opakowanie świeżego jarmużu (250g)
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki posiekanego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka smalcu gęsiego/ w wersji wege olej kokosowy
  • Sok z połowy limonki
  • Szczypta kurkumy
  • Sól himalajska (opcjonalnie)
  • Odrobina miodu (opcjonalnie)
  • 50 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. W woku rozgrzewamy smalec gęsi.
  2. Dorzucamy w kolejności posiekaną szalotkę, czosnek i imbir. Chwilę dusimy pod przykryciem.
  3. Dorzucamy opłukany jarmuż w kawałkach, przyprawiamy i chwilę smażymy.
  4. Dolewamy wodę, chwilę dusimy całość, dodajemy sok z limonki.

Wskazówka:

Można wykorzystać garnek, rondelek a nawet głęboką patelnię.

Smacznego !

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany