Z pewnością jarmuż nie może pochwalić się tak dużą popularnością, jak inne warzywa, np. marchew bądź sama kapusta, rodzina jarmużu. Niedoceniamy jego zasobów odżywczych, dlatego namawiam do wprowadzenia go na stoły naszych domów. A oto jedna z wielu propozycji:

Składniki:

  • 1 opakowanie świeżego jarmużu (250g)
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki posiekanego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka smalcu gęsiego/ w wersji wege olej kokosowy
  • Sok z połowy limonki
  • Szczypta kurkumy
  • Sól himalajska (opcjonalnie)
  • Odrobina miodu (opcjonalnie)
  • 50 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. W woku rozgrzewamy smalec gęsi.
  2. Dorzucamy w kolejności posiekaną szalotkę, czosnek i imbir. Chwilę dusimy pod przykryciem.
  3. Dorzucamy opłukany jarmuż w kawałkach, przyprawiamy i chwilę smażymy.
  4. Dolewamy wodę, chwilę dusimy całość, dodajemy sok z limonki.

Wskazówka:

Można wykorzystać garnek, rondelek a nawet głęboką patelnię.

Smacznego !

O Autorze

Trener postaw żywieniowych, założycielka i twórca Instytutu Medycyny Funkcjonalnej, Master Psychologii Sukcesu i zmiany osobistej. roczne i półroczne plany zdrowienia w programie „DO SELF”. Skupia się na interakcjach między środowiskiem a układem pokarmowym, hormonalnym, odpornościowym, nerwowym oraz układem krążenia. Łączy medycynę funkcjonalną z technikami mindfulness. Z wykształcenia dziennikarka. Pisze dla czasopisma E!STILO, Harmonii Życia oraz magazynu VIP. Prowadzi wykłady z zakresu zmiany postaw żywieniowych w Polskim Towarzystwie Stwardnienia Rozsianego. Członek stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Ekspert Żywieniowy w radiu RPL i na portalu abc zdrowie. Tłumaczy artykuły z portalu Science Daily, który jest źródłem światowych doniesień naukowych z dziedziny zdrowia i medycyny.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany