Mięso w takim wydaniu to różnorodność posiłków przy jednoczesnej oszczędności czasu. Na śniadanie z zieloną sałatą i świeżym ogórkiem, na obiad z pieca w naturalnym sosie i kolacja… na przykład w sałatce z dresingiem na bazie oliwy i czosnku z Paleo pieczywem.

Składniki:

  • 700g tłustego karczku wieprzowego
  • Suszony lubczyk

Marynata:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • Pół łyżeczki liści kolendry
  1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy i smarujemy nią mięso.
  2. Karkówkę w marynacie szczelnie zamykamy wstawiam na noc do lodówki, np. owijamy folią bądź umieszczamy w naczyniu próżniowym.
  3. Następnego dnia mięso układamy w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia) i pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C.
  4. Po tym czasie mięso wyjmujemy z piekarnika, obsypujemy lubczykiem, szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy z powrotem do piekarnika. Zmniejszamy wówczas temperaturę do 120 st. C.
  5. Następnie pieczemy karczek przez trzy godziny.
  6. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i soczyste.

Wskazówka:

Po schłodzeniu świetnie sprawdza się jako wędlina do kanapek lub w grubszych plastrach do podania na ciepło np. na obiad.

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany