Mięso w takim wydaniu to różnorodność posiłków przy jednoczesnej oszczędności czasu. Na śniadanie z zieloną sałatą i świeżym ogórkiem, na obiad z pieca w naturalnym sosie i kolacja… na przykład w sałatce z dresingiem na bazie oliwy i czosnku z Paleo pieczywem.

Składniki:

  • 700g tłustego karczku wieprzowego
  • Suszony lubczyk

Marynata:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • Pół łyżeczki liści kolendry
  1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy i smarujemy nią mięso.
  2. Karkówkę w marynacie szczelnie zamykamy wstawiam na noc do lodówki, np. owijamy folią bądź umieszczamy w naczyniu próżniowym.
  3. Następnego dnia mięso układamy w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia) i pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C.
  4. Po tym czasie mięso wyjmujemy z piekarnika, obsypujemy lubczykiem, szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy z powrotem do piekarnika. Zmniejszamy wówczas temperaturę do 120 st. C.
  5. Następnie pieczemy karczek przez trzy godziny.
  6. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i soczyste.

Wskazówka:

Po schłodzeniu świetnie sprawdza się jako wędlina do kanapek lub w grubszych plastrach do podania na ciepło np. na obiad.

O Autorze

Trener postaw żywieniowych, założycielka i twórca Instytutu Medycyny Funkcjonalnej, Master Psychologii Sukcesu i zmiany osobistej. roczne i półroczne plany zdrowienia w programie „DO SELF”. Skupia się na interakcjach między środowiskiem a układem pokarmowym, hormonalnym, odpornościowym, nerwowym oraz układem krążenia. Łączy medycynę funkcjonalną z technikami mindfulness. Z wykształcenia dziennikarka. Pisze dla czasopisma E!STILO, Harmonii Życia oraz magazynu VIP. Prowadzi wykłady z zakresu zmiany postaw żywieniowych w Polskim Towarzystwie Stwardnienia Rozsianego. Członek stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Ekspert Żywieniowy w radiu RPL i na portalu abc zdrowie. Tłumaczy artykuły z portalu Science Daily, który jest źródłem światowych doniesień naukowych z dziedziny zdrowia i medycyny.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany