Mięso to podstawowy budulec dla naszych komórek. Oprócz tego, że posiada wszystkie egzogenne aminokwasy, dobrze przyrządzone bywa smaczne i pozwala dłużej cieszyć się sytością. Nie oznacza to jednak, że możemy spożywać je bezkarnie. Zbyt duża ilość mięsa w diecie i problematyczne łączenie go z innymi produktami bywa nie lada wyzwaniem dla układu pokarmowego. Dlatego też polecam mięso z rozwagą, szczególnie w towarzystwie warzyw z pominięciem ziemniaków, gdyż bulwy to skrobia, która w połączeniu z białkiem bardzo mocno obciąża organizm.

Składniki:

  • Około 2 kg karkówki
  • Około 2 litrów przegotowanej wody
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka soli na każde pół litra wody
  1. Karkówkę opłukać i osuszyć. Pozostaw „tłuste kąski”, podczas pieczenia wytopią się. Przełożyć mięso do porcelanowej miski.
  2. Wodę zagotować z przyprawami i ostudzić.
  3. Zalać zimna zalewą mięso i odstawić w chłodne miejsce na 2-4 dni.
  4. Po tym czasie pieczemy karkówkę 40 minut, w brytfance, w piekarniku nagrzanym do 180C.
  5. Przewracamy mięso na drugą stronę i pieczemy kolejne 40 minut.
  6. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 150C i pieczemy następną godzinę.

Wskazówka:

Można piec w naczyniu żaroodpornym. Wówczas również należy przewrócić w trakcie pieczenia. Warto rozważyć natłuszczenie naczynia.

O Autorze

Trener postaw żywieniowych, założycielka i twórca Instytutu Medycyny Funkcjonalnej, Master Psychologii Sukcesu i zmiany osobistej. roczne i półroczne plany zdrowienia w programie „DO SELF”. Skupia się na interakcjach między środowiskiem a układem pokarmowym, hormonalnym, odpornościowym, nerwowym oraz układem krążenia. Łączy medycynę funkcjonalną z technikami mindfulness. Z wykształcenia dziennikarka. Pisze dla czasopisma E!STILO, Harmonii Życia oraz magazynu VIP. Prowadzi wykłady z zakresu zmiany postaw żywieniowych w Polskim Towarzystwie Stwardnienia Rozsianego. Członek stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Ekspert Żywieniowy w radiu RPL i na portalu abc zdrowie. Tłumaczy artykuły z portalu Science Daily, który jest źródłem światowych doniesień naukowych z dziedziny zdrowia i medycyny.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany