Mięso to podstawowy budulec dla naszych komórek. Oprócz tego, że posiada wszystkie egzogenne aminokwasy, dobrze przyrządzone bywa smaczne i pozwala dłużej cieszyć się sytością. Nie oznacza to jednak, że możemy spożywać je bezkarnie. Zbyt duża ilość mięsa w diecie i problematyczne łączenie go z innymi produktami bywa nie lada wyzwaniem dla układu pokarmowego. Dlatego też polecam mięso z rozwagą, szczególnie w towarzystwie warzyw z pominięciem ziemniaków, gdyż bulwy to skrobia, która w połączeniu z białkiem bardzo mocno obciąża organizm.

Składniki:

  • Około 2 kg karkówki
  • Około 2 litrów przegotowanej wody
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka soli na każde pół litra wody
  1. Karkówkę opłukać i osuszyć. Pozostaw „tłuste kąski”, podczas pieczenia wytopią się. Przełożyć mięso do porcelanowej miski.
  2. Wodę zagotować z przyprawami i ostudzić.
  3. Zalać zimna zalewą mięso i odstawić w chłodne miejsce na 2-4 dni.
  4. Po tym czasie pieczemy karkówkę 40 minut, w brytfance, w piekarniku nagrzanym do 180C.
  5. Przewracamy mięso na drugą stronę i pieczemy kolejne 40 minut.
  6. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 150C i pieczemy następną godzinę.

Wskazówka:

Można piec w naczyniu żaroodpornym. Wówczas również należy przewrócić w trakcie pieczenia. Warto rozważyć natłuszczenie naczynia.

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany