Uchodzi na najzdrowszą z kasz. Jej właściwości prozdrowotne są nie do ocenienia. Wzmacnia nerki i wpływa korzystnie na pracę żołądka, śledziony – trzustki oraz nawilża wewnętrzną suchość, która objawia się poprzez suchą skórę, spierzchnięte usta, dość częste pragnienie, suchy nos i gardło oraz suchy kaszel.

Osoba, której dotyczy taki stan organizmu zwykle jest szczupłej budowy ciała i mogą towarzyszyć jej zaparcia. Tradycyjna Medycyna Chińska określa taki stan jako niedobór Yin, który szczególnie wpływa na płuca. Jednym z najlepszych rozwiązań zrównoważenia takiego stanu jest wyeliminowanie z życia codziennego produktów gorzkich i ziół.

Proso to jeden z wielu produktów, które nawilża suchość. Szczególnie pomocne okazuje się podczas towarzyszącej biegunki, najlepiej w formie uprażonej przed gotowaniem, przy wymiotach w postaci zupy lub kleiku a także, gdy pojawi się niestrawność oraz w cukrzycy.

Do największych zalet prosa należy odświeżenie oddechu poprzez zablokowanie rozwoju bakterii w ustach. Swoją sławę zawdzięcza właściwościom przeciwgrzybiczym w leczeniu infekcji Candida albicans, drożdżycy ustrojowej i nowotworów.

W kuchni korzystamy z prosa w formie kaszy, którą otrzymuje się poprzez mielenie, rozgniatanie lub walcowanie oraz kiełków. Ta ostatnia najlepiej sprawdza się w zastojach trawienia i pobudzeniu układu pokarmowego do produkcji enzymów trawiennych.

Jeśli zaliczasz się do grupy osób z oznakami poważnego osłabienia funkcji trawiennych, do których zaliczamy wodnisty stolec, zmagasz się z dolegliwościami ze strony układu odpornościowego oraz towarzyszy Ci zespół nieszczelnego jelita i choroby autoimmunizacyjne, kasza jaglana może zaostrzyć przebieg choroby. Warto ją wtedy wykluczyć czasowo.

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany