Zupy kremy to idealne potrawy na szybkie i zdrowe śniadania. Wystarczy 5 minut by przygotować coś ciepłego, delikatnego dla układu pokarmowego i pożywnego. W dodatku to bardzo energetyczny zastrzyk rozgrzewający, szczególnie w chłodne dni. Dzisiaj na stole pojawił się aromatyczny krem z batata, którego smak podkreślił czosnek. Ten biały, surowy i świeżo zgnieciony oraz czarny.

Składniki:

  • 1 kg batatów
  • 2 średnie ziemniaki (opcjonalnie)
  • 1 l – 1,5l bulionu kolagenowego
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku świeżego
  • 4 ząbki czarnego czosnku
  • Kawałek świeżego imbiru
  • sok z połowy cytryny
  • szklanka mleka kokosowego
  • łyżeczka ostrej oliwy z chili (opcjonalnie)
  • sól, czosnek niedźwiedzi, bazylia, opcjonalnie ostra i słodka papryka
  • siekane orzechy laskowe
  • siekany koperek
  • masło ghee do smażenia

 

  1. Do garnka wlewamy bulion i grzejemy na małym ogniu.
  2. Bataty obieramy i kroimy w kostkę a następnie dodajemy do gorącego bulionu przed zagotowaniem. To jest dobry moment na wrzucenie także ziemniaków jeśli je uwzględniamy.
  3. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 40 minut, do momentu w którym zmiękną na tyle, że z łatwością będzie można zmiażdżyć je zmiksować na krem.
  4. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek biały siekamy a czarny kroimy w drobną kostkę. Imbir ścieramy na tarce. Wszystko podsmażamy na maśle z łyżką ostrej oliwy.
  5. Zawartość patelni umieszczamy w garnku z kremem i dodajemy na koniec mleko kokosowe.
  6. Wszystko gotujemy około 20 minut i po raz kolejny miksujemy.
  7. Na koniec przyprawiamy solą, czosnkiem niedźwiedzim, sokiem z cytryny i pozostałymi przyprawami wedle uznania.
  8. Podajemy ze świeżym koperkiem i siekanymi orzechami.

 

WSKAZÓWKA: Orzechy, papryka i ziemniak są wykluczone z diety w trakcie terapii autoimmunologicznych.

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany