Zupy kremy to idealne potrawy na szybkie i zdrowe śniadania. Wystarczy 5 minut by przygotować coś ciepłego, delikatnego dla układu pokarmowego i pożywnego. W dodatku to bardzo energetyczny zastrzyk rozgrzewający, szczególnie w chłodne dni. Dzisiaj na stole pojawił się aromatyczny krem z batata, którego smak podkreślił czosnek. Ten biały, surowy i świeżo zgnieciony oraz czarny.

Składniki:

  • 1 kg batatów
  • 2 średnie ziemniaki (opcjonalnie)
  • 1 l – 1,5l bulionu kolagenowego
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku świeżego
  • 4 ząbki czarnego czosnku
  • Kawałek świeżego imbiru
  • sok z połowy cytryny
  • szklanka mleka kokosowego
  • łyżeczka ostrej oliwy z chili (opcjonalnie)
  • sól, czosnek niedźwiedzi, bazylia, opcjonalnie ostra i słodka papryka
  • siekane orzechy laskowe
  • siekany koperek
  • masło ghee do smażenia

 

  1. Do garnka wlewamy bulion i grzejemy na małym ogniu.
  2. Bataty obieramy i kroimy w kostkę a następnie dodajemy do gorącego bulionu przed zagotowaniem. To jest dobry moment na wrzucenie także ziemniaków jeśli je uwzględniamy.
  3. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 40 minut, do momentu w którym zmiękną na tyle, że z łatwością będzie można zmiażdżyć je zmiksować na krem.
  4. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek biały siekamy a czarny kroimy w drobną kostkę. Imbir ścieramy na tarce. Wszystko podsmażamy na maśle z łyżką ostrej oliwy.
  5. Zawartość patelni umieszczamy w garnku z kremem i dodajemy na koniec mleko kokosowe.
  6. Wszystko gotujemy około 20 minut i po raz kolejny miksujemy.
  7. Na koniec przyprawiamy solą, czosnkiem niedźwiedzim, sokiem z cytryny i pozostałymi przyprawami wedle uznania.
  8. Podajemy ze świeżym koperkiem i siekanymi orzechami.

 

WSKAZÓWKA: Orzechy, papryka i ziemniak są wykluczone z diety w trakcie terapii autoimmunologicznych.

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany