Zupy kremy to idealne potrawy na szybkie i zdrowe śniadania. Wystarczy 5 minut by przygotować coś ciepłego, delikatnego dla układu pokarmowego i pożywnego. W dodatku to bardzo energetyczny zastrzyk rozgrzewający, szczególnie w chłodne dni. Dzisiaj na stole pojawił się aromatyczny krem z batata, którego smak podkreślił czosnek. Ten biały, surowy i świeżo zgnieciony oraz czarny.

Składniki:

  • 1 kg batatów
  • 2 średnie ziemniaki (opcjonalnie)
  • 1 l – 1,5l bulionu kolagenowego
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku świeżego
  • 4 ząbki czarnego czosnku
  • Kawałek świeżego imbiru
  • sok z połowy cytryny
  • szklanka mleka kokosowego
  • łyżeczka ostrej oliwy z chili (opcjonalnie)
  • sól, czosnek niedźwiedzi, bazylia, opcjonalnie ostra i słodka papryka
  • siekane orzechy laskowe
  • siekany koperek
  • masło ghee do smażenia

 

  1. Do garnka wlewamy bulion i grzejemy na małym ogniu.
  2. Bataty obieramy i kroimy w kostkę a następnie dodajemy do gorącego bulionu przed zagotowaniem. To jest dobry moment na wrzucenie także ziemniaków jeśli je uwzględniamy.
  3. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 40 minut, do momentu w którym zmiękną na tyle, że z łatwością będzie można zmiażdżyć je zmiksować na krem.
  4. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek biały siekamy a czarny kroimy w drobną kostkę. Imbir ścieramy na tarce. Wszystko podsmażamy na maśle z łyżką ostrej oliwy.
  5. Zawartość patelni umieszczamy w garnku z kremem i dodajemy na koniec mleko kokosowe.
  6. Wszystko gotujemy około 20 minut i po raz kolejny miksujemy.
  7. Na koniec przyprawiamy solą, czosnkiem niedźwiedzim, sokiem z cytryny i pozostałymi przyprawami wedle uznania.
  8. Podajemy ze świeżym koperkiem i siekanymi orzechami.

 

WSKAZÓWKA: Orzechy, papryka i ziemniak są wykluczone z diety w trakcie terapii autoimmunologicznych.

O Autorze

Trener postaw żywieniowych, założycielka i twórca Instytutu Medycyny Funkcjonalnej, Master Psychologii Sukcesu i zmiany osobistej. roczne i półroczne plany zdrowienia w programie „DO SELF”. Skupia się na interakcjach między środowiskiem a układem pokarmowym, hormonalnym, odpornościowym, nerwowym oraz układem krążenia. Łączy medycynę funkcjonalną z technikami mindfulness. Z wykształcenia dziennikarka. Pisze dla czasopisma E!STILO, Harmonii Życia oraz magazynu VIP. Prowadzi wykłady z zakresu zmiany postaw żywieniowych w Polskim Towarzystwie Stwardnienia Rozsianego. Członek stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Ekspert Żywieniowy w radiu RPL i na portalu abc zdrowie. Tłumaczy artykuły z portalu Science Daily, który jest źródłem światowych doniesień naukowych z dziedziny zdrowia i medycyny.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany