Fenomenalne połączenie słodkiego ziemniaka z kwaśną cytryną i łagodnym mlekiem kokosowym. Delikatna zupa krem idealnie nadaje się dla młodszego pokolenia, które bywa przy stołach wybredne.

Składniki:

  • 2 ogromne bataty (najlepiej około 2 kg)
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • Świeży imbir (wielkości dwóch kciuków)
  • 500 ml mleka kokosowego bądź śmietanki kokosowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Smalec gęsi/ w wersji wege olej kokosowy
  • Sól
  • Ewentualnie Bazylia, oregano
  • 2 litry wywaru wołowego/ w wersji wege bulion warzywny

Sposób przygotowania:

  1. Do gorącego wywaru dodajemy ziemniaki wcześniej pokrojone w kostkę.
  2. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut, do momentu.
  3. Miksujemy je na gładką masę.
  4. Kroimy w kostkę cebulę, przeciskamy przez praskę czosnek i zcieramy na tarce imbir.
  5. Podsmażamy wszystko na  patelni na smalcu gęsim.
  6. Dodajemy szklankę mleka, i miksujemy wszystko blenderem.
  7. Mieszankę dodajemy do zupy.
  8. W zależności od pożądanej konsystencji dodajemy więcej wody (ok. 0,5-1l).
  9. Przyprawiamy solą, sokiem z cytryny i dodajemy świeżą bazylię.
  10. Gotujemy 30 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  11. Resztę mleka kokosowego dodajemy na samym końcu, dobrze mieszając.

 

 

Wskazówka:

Świetnie smakuje w wersji tajskiej z chili i ostrą papryką. Poza AIP rzecz jasna.

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany