Pietruszka to fantastyczne warzywo, które w połączeniu z  gruszką dało fenomenalną zupę krem. Idealnie nadają się dla dzieci, z uwagi na lekko słodki smak. Uwielbiam ją a i Wam z pewnością zasmakuje. Oto przepis.

Składniki:

  • 700g korzeni pietruszki
  • 1 gruszka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 szklanka mleka kokosowego bądź śmietany kokosowej
  • 1 litr bulionu z kości wołowych
  • Smalec gęsi
  • sól
  1. Pietruszkę obieramy i kroimy w grube plastry.
  2. Na dnie dużego garnka topimy smalec, dodajemy pietruszki i na bardzo małym ogniu dusimy je przez około 5 minut.
  3. Następnie dodajemy pokrojoną na ćwiartki gruszkę i dusimy przez 10 minut, do momentu, aż będą bardzo miękkie.
  4. Do garnka wlewamy bulion (powinno go być tyle, aby przykrył warzywa).
  5. Gotujemy przez 15 min do miękkości wszystkich warzyw.
  6. Do miękkich warzyw dodajemy mleko i całość blendujemy na gładką masę (w razie potrzeby dodając więcej mleka lub trochę wody).
  7. Doprawić tymiankiem i solą.

Wskazówka:

Bulion wołowy spokojnie można zastapić wywarem warzywnym. Nawet w tej wersji bardziej mi smakuje. Osoby poza AIP mogą wykorzystać czarnuszkę i prażone migdały.

O Autorze

Trener postaw żywieniowych, założycielka i twórca Instytutu Medycyny Funkcjonalnej, Master Psychologii Sukcesu i zmiany osobistej. roczne i półroczne plany zdrowienia w programie „DO SELF”. Skupia się na interakcjach między środowiskiem a układem pokarmowym, hormonalnym, odpornościowym, nerwowym oraz układem krążenia. Łączy medycynę funkcjonalną z technikami mindfulness. Z wykształcenia dziennikarka. Pisze dla czasopisma E!STILO, Harmonii Życia oraz magazynu VIP. Prowadzi wykłady z zakresu zmiany postaw żywieniowych w Polskim Towarzystwie Stwardnienia Rozsianego. Członek stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Ekspert Żywieniowy w radiu RPL i na portalu abc zdrowie. Tłumaczy artykuły z portalu Science Daily, który jest źródłem światowych doniesień naukowych z dziedziny zdrowia i medycyny.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany