Pietruszka to fantastyczne warzywo, które w połączeniu z  gruszką dało fenomenalną zupę krem. Idealnie nadają się dla dzieci, z uwagi na lekko słodki smak. Uwielbiam ją a i Wam z pewnością zasmakuje. Oto przepis.

Składniki:

  • 700g korzeni pietruszki
  • 1 gruszka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 szklanka mleka kokosowego bądź śmietany kokosowej
  • 1 litr bulionu z kości wołowych
  • Smalec gęsi
  • sól
  1. Pietruszkę obieramy i kroimy w grube plastry.
  2. Na dnie dużego garnka topimy smalec, dodajemy pietruszki i na bardzo małym ogniu dusimy je przez około 5 minut.
  3. Następnie dodajemy pokrojoną na ćwiartki gruszkę i dusimy przez 10 minut, do momentu, aż będą bardzo miękkie.
  4. Do garnka wlewamy bulion (powinno go być tyle, aby przykrył warzywa).
  5. Gotujemy przez 15 min do miękkości wszystkich warzyw.
  6. Do miękkich warzyw dodajemy mleko i całość blendujemy na gładką masę (w razie potrzeby dodając więcej mleka lub trochę wody).
  7. Doprawić tymiankiem i solą.

Wskazówka:

Bulion wołowy spokojnie można zastapić wywarem warzywnym. Nawet w tej wersji bardziej mi smakuje. Osoby poza AIP mogą wykorzystać czarnuszkę i prażone migdały.

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany