Kiedy zaczęłam swoją przygodę kulinarną z Tradycyjną Medycyną Chińską (TCM), było to kompletne zaprzeczenie zaleceń żywieniowych w chorobie Hashimoto. Musiałam zapomnieć na chwilę to wszystko, co wiedziałam o lektynach i zbożach, włączając w to również nasiona. Soja i wszelkie jej produkty są kategorycznie zabronione w chorobach autoimmunizacyjnych ze względu na modyfikację GMO i zaburzenia pracy układu odpornościowego, do których mogą przyczynić się jej białka. Tymczasem moje eksperymenty opłaciły się. Zaczęło być mi cieplej a nerki i nadnercza  zaczęły lepiej pracować.

TCM opiera się na porządku Tao i podlega zasadzie: bądź miły dla swojego centrum – dobrze jedz (śledziona), oddychaj (płuca), medytuj, wysypiaj się (nerki), regularnie wypoczywaj (wątroba) i ruszaj się (serce). Wprowadzenie tych zasad rozwiązało wiele moich dotychczasowych problemów, które okazały się fundamentalne jednak wielu problemów nie udało się rozwiązać. Nie była to wina TCM. To naturalna kolej rzeczy, zależna od Twojego etapu powrotu do zdrowia.

Jak odczytać przepis? 

Każde z poniższych oznaczeń podporządkowane jest jednemu z Pięciu żywiołów, który posiada odrębną charakterystykę, właściwości i zalecenia:

  • Drzewo (D) – określa wiosnę, kolor charakteryzujący – zielony, smak kwaśny (np. cytryna, natka, koperek);
  • Ogień (O)– określa lato, kolor  charakteryzujący – czerwony, smak gorzki (np. papryka chili, piołun);
  • Ziemia (Z)  – określa późne lato, kolor charakteryzujący – żółty, smak słodki (np. dynia, marchewka, kabaczek);
  • Metal (M) – określa jesień, kolor charakteryzujący – biały i srebrny, smak ostry (np. cebula);
  • Woda (M)  – określa zimę, kolor charakteryzujący – niebieski i czarny, smak słony (np. sól, sezam);

Dzisiaj zapraszam na krem z marchwi.

Przepis:

O: do gorącej wody dodać szczyptę tymianku

Z: wrzucić pokrojoną marchew, ugotować i przetrzeć

M: dodać szczyptę majeranku

W: odrobinę sosu sojowego

D: siekaną natkę pietruszki

W: posyp sezamem

WAŻNE!

Jeśli zmagasz się z chorobą z autoagresji, zrezygnuj z sezamu i sosu sojowego!

O Autorze

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, publicysta prasowy i redaktor telewizyjny. Założycielka i liderka Klubu Medycyny Funkcjonalnej. Współtworzy Polską Akademię Zdrowia. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Jest autorką wykładów i szkoleń poświęconych diagnostyce i leczeniu chorób przewlekłych. Tłumaczy badania medyczne. Prowadzi konsultacje żywieniowe i układa indywidualne plany leczenia funkcjonalnego. Jest autorką niezliczonych artykułów naukowych. Pisze dla magazynu E!STILO i prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany