Kiedy zaczęłam swoją przygodę kulinarną z Tradycyjną Medycyną Chińską (TCM), było to kompletne zaprzeczenie zaleceń żywieniowych w chorobie Hashimoto. Musiałam zapomnieć na chwilę to wszystko, co wiedziałam o lektynach i zbożach, włączając w to również nasiona. Soja i wszelkie jej produkty są kategorycznie zabronione w chorobach autoimmunizacyjnych ze względu na modyfikację GMO i zaburzenia pracy układu odpornościowego, do których mogą przyczynić się jej białka. Tymczasem moje eksperymenty opłaciły się. Zaczęło być mi cieplej a nerki i nadnercza  zaczęły lepiej pracować.

TCM opiera się na porządku Tao i podlega zasadzie: bądź miły dla swojego centrum – dobrze jedz (śledziona), oddychaj (płuca), medytuj, wysypiaj się (nerki), regularnie wypoczywaj (wątroba) i ruszaj się (serce). Wprowadzenie tych zasad rozwiązało wiele moich dotychczasowych problemów, które okazały się fundamentalne jednak wielu problemów nie udało się rozwiązać. Nie była to wina TCM. To naturalna kolej rzeczy, zależna od Twojego etapu powrotu do zdrowia.

Jak odczytać przepis? 

Każde z poniższych oznaczeń podporządkowane jest jednemu z Pięciu żywiołów, który posiada odrębną charakterystykę, właściwości i zalecenia:

  • Drzewo (D) – określa wiosnę, kolor charakteryzujący – zielony, smak kwaśny (np. cytryna, natka, koperek);
  • Ogień (O)– określa lato, kolor  charakteryzujący – czerwony, smak gorzki (np. papryka chili, piołun);
  • Ziemia (Z)  – określa późne lato, kolor charakteryzujący – żółty, smak słodki (np. dynia, marchewka, kabaczek);
  • Metal (M) – określa jesień, kolor charakteryzujący – biały i srebrny, smak ostry (np. cebula);
  • Woda (M)  – określa zimę, kolor charakteryzujący – niebieski i czarny, smak słony (np. sól, sezam);

Dzisiaj zapraszam na krem z marchwi.

Przepis:

O: do gorącej wody dodać szczyptę tymianku

Z: wrzucić pokrojoną marchew, ugotować i przetrzeć

M: dodać szczyptę majeranku

W: odrobinę sosu sojowego

D: siekaną natkę pietruszki

W: posyp sezamem

WAŻNE!

Jeśli zmagasz się z chorobą z autoagresji, zrezygnuj z sezamu i sosu sojowego!

O Autorze

Life&Diet Coach, uzyskała dyplom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych”. Specjalizuje się w żywieniu medycznym chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prelegentka konferencji naukowych, dedykowanych zawodom medycznym w dziedzinie aktualnych metod leczenia i medycyny zintegrowanej. Ściśle współpracuje z lekarzami specjalizującymi się w neurologii, endokrynologii, medycynie bioinformacyjnej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i immunologii. Prowadzi konsultacje i terapie funkcjonalne w obszarach detoksu i oczyszczania organizmu, medycyny komórkowej, żywienia klinicznego i pracy z Ego, znanej jako rozwój osobisty. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia osobom chorującym na celiakię, chorobę Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby neurodegeneracyjne, chorobę Leśniowskiego – Crohna, colitis ulcerosa, chorobę Gravesa – Basedowa, choroby układu krążenia, nowotwory i wszelkie inne o charakterze przewlekłym. Członkini stowarzyszenia „Dziennikarze dla Zdrowia”. Wielokrotny gość audycji „Radiowa Klinika Zdrowia” w radiu RPL. Prowadzi autorskiego bloga www.paleolifestyle.pl. Pisze artykuły naukowe dla czasopisma E!STILO, Harmonia Życia oraz magazynu VIP. Współpracuje z cateringiem żywieniowym Slim Team w obszarze spersonalizowanych diet leczniczych. Tłumaczy badania medyczne i wybitnie łączy medycynę Wschodu i Zachodu.

Podobne Posty

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany